Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRK İHRACATINDA DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞININ ORANI YÜZDE 1

TÜRK İHRACATINDA DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞININ ORANI YÜZDE 1

TÜRK İHRACATINDA DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞININ ORANI YÜZDE 130.01.2013
Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Genel Müdürü Hüseyin İşteermiş, Türkiye’de kara, deniz ve hava taşımacılığının yaygın olduğunu, demiryolu taşımacılığının ise yüzde 1 seviyesinde kaldığını belirterek, “500 milyar dolarlık ihracat hedefine bu taşıma sistemiyle ulaşılması zor.” dedi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği ev sahipliğinde BALO hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan BALO Genel Müdürü İştermiş, şu bilgileri verdi: “Gelişmiş ülkelerin taşımacılık literatürlerine bakıldığında, kabul edilebilir taşıma türleri sıralaması deniz, tren, kara ve hava şeklinde olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, BALO projesi, 2006-2010 yılları arasında yapılan çeşitli araştırma ve çalışma sonuçları doğrultusunda geliştirilmiştir. Demiryolu taşımacılığının diğer taşıma modellerine göre ekonomik, güvenli, çevreci olması nedeni ve Avrupa Birliğinin bu yöndeki yaptırımları dikkate alınarak, yapılan bu araştırmaların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.”

Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığının Avrupa’ya göre geride kaldığını ifade eden Hüseyin İşteermiş, şöyle devam etti: “Toplam ihracat taşımalarında, taşıma modellerinin paylarını incelediğimizde yaklaşık yüzde 52 deniz yolu, yüzde 40 kara yolu ve yüzde 7 hava yolu taşımacılığı karşımıza çıkarken, demiryollarının oranının ise sadece yüzde 1 olduğunu gördük. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bu taşıma sistemiyle ulaşılması zor. Bugünkü haliyle 2023 hedefine ulaşmak için deniz, kara ve hava taşımacılığına tahminen 65 milyar Avroluk bir yatırım yapmak gerekiyor. Bu da fazladan kilometrelerce kara yolu, onlarca liman ve havalimanı anlamına gelmekle beraber, daha fazla akaryakıt kullanımı, karbon salınımı ve çok daha fazla ekonomik yük anlamına geliyor. Bu yüzden daha çevreci ve daha az maliyetli olan demiryoluna önem vermek gerekiyor.”

BALO olarak hedeflerinin demiryolu Türk ihracatının dinamosu haline getirmek olduğuna vurgu yapan İşteermiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut ihracat yolları arasında verimli, çevreci, dakik, ve modern bir taşıma sistemi olan demiryolu taşımacılığı ile Türk ihracatçılarının ürünlerinin uluslararası pazarlara çok daha ekonomik biçimde ulaşmasını sağlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Yüklerin Anadolu’dan demiryolu ile toplanması, mevcut durumda kullanılan Anadolu’dan gelip, İstanbul boğazını geçerek Avrupa’ya ulaşan eski demiryolu rotasına alternatif olarak, Marmara Denizini Bandırma-Tekirdağ arasında Tren Ferisi ile geçilen yeni bir rota oluşturulması, Avrupa’ya, Anadolu’daki 10 farklı noktadan tarifeli blok tren seferlerinin başlatılması, her seferde daha fazla yük taşıma imkanı sağlayan konteynerlerin taşımalarda kullanılacak olmasıdır.”


Kaynak : Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr