Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GANA TÜRK YATIRIMCILARA YENİ İŞ FIRSATLARI SUNUYOR

GANA TÜRK YATIRIMCILARA YENİ İŞ FIRSATLARI SUNUYOR

GANA TÜRK YATIRIMCILARA YENİ İŞ FIRSATLARI SUNUYOR29.01.2013
24 Ocak 2013 tarihinde, DEİK / Türk-Gana İş Konseyi tarafından, Gana Devlet Başkanı Sayın John Dramani Mahama ve beraberindeki heyetin ağırlandığı bir etkinlik düzenlenmiştir.

UTİKAD adına Yönetim Kurulu Başkanı’mız Sayın Turgut Erkeskin’in katıldığı görüşmelerde, ülkenin hedefleri ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi ve görüş edinilmiştir.

Gana ile 2012 yılı itibarıyle 530 milyon dolar olan ticari ilişkimizin, 2016 yılına kadar 1 milyar dolar seviyesine yükselmesi hedeflenmektedir. Demokrasi ile yönetilen ülke, özel sektöre dayalı bir büyüme politikası izlemektedir. 25 milyonluk nüfusu ve komşu olduğu Burkina Faso, Niger, Mali gibi “Landlocked” ülkeler dolayısı ile Türk girişimciler için değerli bir saha oluşturmaktadır. Çevre ülkeleri için ticari ve lojistik bir üs olarak kullanılmaktadır.

Ülkenin resmi dili İngilizce’dir. Bölgesinde önemli petrol rezervleri bulunmaktadır. Son yıllarda, özellikle ABD ve Birleşik Krallık’la geleceğe yönelik ortaklıklar geliştirmektedir. Son 5 yıllık süreçte ortalama %8.2 büyüme hızı ile gelişme kaydetmiştir. İhracatının büyük bölümünü Togo, Güney Afrika, Fransa, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile; altın, kakao, kereste, ton balığı, boksit, alüminyum, manganez ve elmas ile gerçekleştirmektedir. Birleşik Krallık, Çin, ABD, Belçika ve Hindistan’dan  sermaye malları, gıda ve petrol ürünleri ithal etmektedir. Hizmet sektörü, ülke ekonomisinin %50’sini oluşturmaktadır.

Hükümet, yoksulluğu önleme planları ile altyapı yatırımlarına öncelik vermektedir. Sanayide özelleştirmelerin hız kazanarak ekonomideki yerinin artmakta olduğu, tarım alanında ise dışa bağımlılığın arttığı gözlenmektedir.

Gana, ülkeyi Afrika’ya ve dünyanın geri kalanına bağlayan geniş bir uluslararası havayolu ağının merkezindedir. Pek çok uluslararası havayolu şirketinin Akra’daki Kotoka Uluslararası Havaalanı’na doğrudan uçuşu bulunmaktadır. Biri ülkenin doğusundaki Tema’da, diğeri batısındaki Takoradi’de olmak üzere 2 ticari limanı bulunmaktadır. Tema limanı 2 dalgakıran ile çevrelenmiş 166 hektarlık bir su alanını kapsamaktadır. Daha küçük olan Takoradi limanı ise halihazırda madenler, kereste ve kakaodan oluşan Gana’nın toplam ihracatının %60’ını gerçekleştirmektedir. Ülke içi ulaşımda kara ve demir yolu ile, göl ve su taşımacılığı yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gana’da %100 yabancı sermaye ile şirket kurulabilmekte olup, ithalat dışında tüm alanlarda minimum sermaye 50.000 ABD doları, ithalat faaliyetleri yürütmek üzere kurulacak şirketlerde ise minimum sermaye 300.000 ABD dolarıdır. Ganalı bir şirketle ticari faaliyetler dışında, ortaklık kurmak isteyen yabancı girişimciler için minimum özsermaye miktarı 10.000 ABD doları iken ticari faaliyetler için bu rakam yine 300.000 ABD dolarına çıkmaktadır.

1994 tarihli Gana Yatırım Teşvik Merkezi Yasası ile, ithal edilen tarımsal ve endüstriyel tesis, makine ve ekipmanları için gümrük muafiyeti uygulanmaktadır.  %8 ile %25 arasında değişen oranlarda Kurumlar Vergisi teşvikleri ve sermaye muafiyetleri  uygulanmaktadır.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr