Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK İLE İŞİNİZİ NASİL GELİŞTİREBİLİRSİNİZ?

TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK İLE İŞİNİZİ NASİL GELİŞTİREBİLİRSİNİZ?

TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK İLE İŞİNİZİ NASİL GELİŞTİREBİLİRSİNİZ?28.01.2013
İster Türkiye pazarına, ister yurt dışı pazarlara ürün sunun, tanınmış bir markanız da olabilir. Ürün sunum kalitenizde oldukça iyi olabilir. Ürününüz talep edilen, tüketim ihtiyacı hissedilen dönemde pazarda, mağaza da,  rafta değilse tüm çabalarınız boşa gitmiştir. Okul gereçleri üreten bir şirket; ürünlerini en geç 15 Ağustos da raflarda ve mağazalarda satışa sunacak şekilde pazarda hazır kılmıyorsa bu şirket piyasadan silinmeye mahkum olacaktır. Evet sözü nereye getireceğiz. Sözü ürünü doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda doğru müşteri ile buluşturmayı kapsayan tedarik zinciri ve lojistik kavramına getireceğiz. 1990’lı yıllara kadar sadece askeri bir kavram olarak algılanan “lojistik”, günümüzde işletmelerin ve dolayısıyla ülkelerin  “rekabetçi üstünlüğü”’nü belirlemede en önemli stratejik faktörlerden biri durumuna gelmiştir.  Küresel iş dünyasında birçok markanın uluslararası pazarlarda kalıcı olmasının ardında “müşteri memnuniyeti” ve “uygun maliyetleri”  hedefleyen etkin  bir tedarik zincri ve lojistik yönetiminin olduğu bilinmektedir. 21 yüzyıl her anlamda ezber bozan bir yüzyıl yepyeni iş yapış şekillerini uygulamak zorunda bizleri bıraktıran bir yüzyıl. Bu ezber bozma sürecinde “aşırı reklam”, “baskıcı satış”, “düşük fiyat” politikaları ile iş yapanlar kaybedenler sınıfında yerini alırken “tedarik zinicr ve lojistik etkinliğe” öncelik verenler kazananlar sınıfındaki sıralara oturmaktadırlar. Kazananlar sınıfında yerinizi sağlamlaştırmak istiyorsanız şirketlerinizde, işletmelerinde etkin ve verimli tedarik zinciri ve lojistik yönetim sürecini modellendirerek uygulamalısınız? Pekiyi bunu nasıl modelleyeceğiz ve nasıl uygulayacağız ile başlayan sorularınız duyar gibi olduk. Bu sorularınıza cevap vermeden önce isterseniz; tedarik zinciri ve lojistik kavramlarına biraz bakalım.

Tedarik; ihtiyaç duyulan hammadedeyi, yarı mamülü, üretim yardımcı malzemeyi, ekipmanı ve bitmiş ürünün doğru kaynaktan uygun maliyetle elde etmek ve ihtiyacı olan noktanın kullanımına sunmak. Diyelim resturan işletiyorsunuz menünüz içerisinde eti doğru kaynaktan, uygun maliyetler satınalıp önce aşçımızın o etten nefis yemekler yapamsını sağlatmak ve sonra da müşterilerinizin masasına servis edilebilir halde getirmek. Tedarik zinciri ise; ilk noktadan sonra noktaya kadar olan aşamalar. Resturan örneğinde döenecek olursa buradaki tedarik zinciri dana, koyun noktasından müşterinizi nefis menünüzdeki köfte helindeki eti tüketmesidir. Başarının sırrı koyun-danadan köfte menüsüne kadar olan tüm aşamalara hükme edebilme gücüne sahip olmaktır. Pekiyi lojistik bu işin neresinde lojistik tedarik ziniciri süreci içerisindeki ardıl üç işlemin gerçekleştirilmesi işidir.   Ürünün ilk noktadan alınması, depolanması ve sevk edilmesi lojistik sürece örnek verilebilir.

Tedarik ziniciri ve lojistik yönetimi ile işleriniz nasıl geliştirebilirsiniz ve mailyet odaklı verimliliğe ulaşabilirsiniz. Bir kez ürününüzün nihai noktada olması zamanından başlayarak ilk noktaya kadar olan aşamalrı planlamanın gerçekleşmesi ile zamana ve işin aşamalarına hakimiyetiniz artacaktır. Tedarik zinicri ve lojistik yönetimin en kritik parametrelerinden birisi de envanter yönetimidir. Şişkin stoklar kadar elde bulunduramama maliyeti de sizleri kayba zorlayacaktır. Etkin tedarik zinicri ve lojistik yönetim ile doğru envanter yönetimini gerçekleştirerek stoklara doğru olmayan finansal yüklemeler yapmamak ile birlikte envanteri korumanın veya raf ömrü dolmuş envanteri imha etmenin maliyetlerine katlanmayarak işinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.



Kaynak : ayselevran.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr