Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / GTT LOJİSTİK İHRACATÇININ REKORUNA ORTAK OLDU

GTT LOJİSTİK İHRACATÇININ REKORUNA ORTAK OLDU

GTT LOJİSTİK İHRACATÇININ REKORUNA ORTAK OLDU22.01.2013
Faaliyet gösterdiği sektörler ile yeni pazar stratejilerini dış ticaretteki gelişmelere paralel olarak şekillendiren GTT Lojistik, kararlı adımların da karşılığını aldı. Türkiye ihracatının Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştığı 2012 yılında kendi rekorunu kıran GTT Lojistik büyüme kaydederken, seneyi 37 bin 323 TEU’luk ithalat ve ihracat taşıma hacmi ile tamamladı.

Lojistik tedarik zincirinin her halkasında ve tüm yükselen pazarlarda sanayiciler ve ihracatçılarla ilerlemeye devam ediyor. Dış ticaretin en önemli ayaklarından biri lojistik süreçlerin oluşturduğu gerçeğinden hareket eden GTT, bu kapsamda satışın gerçekleşmesi, bir noktadan diğerine zamanında ulaşım ve depolama gibi yan hizmetlerde çözümler geliştirmeye devam ediyor. Şirketlerin lojistik yükünü hafifletmek için üzerlerine düşeni yaptıklarını vurgulayan GTT Lojistik Satış Müdürü Emre Özenmiş, “Filomuzdaki 21 adet teleskopik dorse TIR ile zamanında ve güvenli taşıma hizmeti sunuyoruz. Yine ekonomik navlunlar ile satışa katkıda bulunuyoruz. Kendi liman ve havaalanı ekibimiz ile saha yüklemelerinde puantaj hizmeti veriyoruz ve sistemimizle entegre online kargo takip sistemi ile yükün anlık durumu hakkında bilgi verebiliyoruz” diye konuşuyor.

GTT Lojistik, hangi çözümleriyle sanayicilere destek oluyor? İş hacminiz içerisinde ithalat ve ihracat taşımalarınız nasıl bir dağılım gösteriyor?

GTT Lojistik olarak sektörel bazda müşterilerimize ulaşmaktayız. Yükselen dış ticaret hacimlerine göre yıldızı parlayan sektörlere yönelmekteyiz. Şu an müşteri portföyümüzün büyük kısmını demir çelik, gıda, hurda metal ve kağıt, mermer ve maden sektörleri oluşturuyor. Bu sektörler dışında plastik, tekstil, kablo, su, kimya ve otomotiv de önemli bir yer kaplıyor.

Şu anki iş hacmimizin %78’lik bölümünü ihracat taşımaları oluşturuyor. 2012 ciromuz, kendi gıda ihracatımızla birlikte 111 milyon TL’dir. Bu ciro içerisinde 70 milyon TL lojistik taşıması, 41 milyon TL gıda ihracatı yer alıyor. 70 milyon TL’lik lojistik ciromuzun yine 61 milyon TL’lik kısmını ihracat taşımaları oluşturmakta. Yani lojistik cirosunun %87’lik kısmını ihracat taşımalarının oluşturduğunu söyleyebiliriz.

TRAKYA’DAKİ OSB’LERE YATIRIM HAZIRLIĞINDA

Türkiye genelinde nasıl bir networkünüz var? Gündeminizde yeni ofis, depo veya filo yatırımı var mı?

İstanbul, Mersin, Bursa-Gemlik ve İzmir’de kendi ofislerimizle hizmet veriyoruz. Limanların yanısıra havaalanlarında da çalışanlarımızın görev aldığı yapılanmalarımız var. Organize sanayi bölgelerine ise henüz yatırım yapmadık. Gelecek planlarımızda depolama alanında projelerimiz yer alıyor. Özellikle Asyaport’un açılması ve Kanal İstanbul projesinin hayata geçmesiyle daha da değer kazanacak Trakya Bölgesi’nde yer alan OSB’lerde yatırım planlamaktayız.

Türkiye ihracatının son yıllarda alternatif pazarlara yöneldiği görülüyor. GTT ihracatçılardan gelen talepler doğrultusunda son yıllarda yoğunlaştığı pazarlar hakkında bilgi verir misiniz?
GTT olarak ihracat taşımalarımızın yoğunlaştığı bölgeleri Ortadoğu-Afrika ve Uzakdoğu olarak sayabiliriz. Özellikle Afrika, gerek diğer kıtalara göre, gerek daha bakir olması nedeniyle, gerekse gelişime açık potansiyeliyle birçok firmayı cezbeden bir pazar durumunda. Özellikle Batı Afrika’nın bizim bu bağlamda daha fazla konsantre olduğumuz ve olmaya devam edeceğimiz bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Türkiye, bu bölgeye Çin’den sonra ihracatını en fazla arttıran ikinci ülke konumunda.

Bununla birlikte, Kuzey Afrika ülkeleri ile yapılan serbest ticaret anlaşmaları, bu ülkelere olan hacmi artırdı. Ayrıca Batı Afrika’ya yapılan gerek siyasi gerekse ekonomik işbirliği kapsamındaki geziler bu bölgeye olan önemin de ne kadar arttığını gösteriyor.

İhracatta rekorların kırıldığı 2012 yılında GTT Lojistik nasıl bir performans sergiledi?
2012 yılı şirketimizin gerek ciroda gerekse hacimde en yüksek seviyeye ulaştığı sene oldu.
Seneyi 37 bin 323 TEU ithalat ve ihracat taşıma hacmi ile tamamladık. 2012 yılına göre oranında bir büyüme kaydettik. 2013 senesinde ise öncelikli hedefimiz bu miktar ve ciroyu korumak ya da %5-6 seviyesinde artırmak olacak.

DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİYLE DE MÜŞTERİLERİNİN YANINDA
GTT Lojistik, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da müşterilerinin depolama ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Gemlik’te 2 bin metrekare gümrüklü antreposu olan şirket, buradan Gemlik Limanı’na gelen ithalat yüklerinin depolaması ve dağıtımını yapıyor. Ayrıca Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde anlaşmalı olduğu ve depolama yaptığı, maden yüklemesi elleçlediği açık ve kapalı depoları bulunuyor.

GTT’nin bunlara ek olarak Dubai’de Jebel Ali Serbest Bölge’de 1500 metrekarelik ve Dubai şehir içerisinde 1000 metrekarelik soğutmalı gıda depolamasının yapılabildiği bir deposu mevcut. Dubai içerisindeki soğuk hava deposunda ürünleri sağlık koşullarına en uygun şekilde depolayan şirket, daha sonra ülke içi süper marketlere, otellere, catering firmalarına ve benzin istasyonlarına dağıtım yapıyor.

Kaynak : Lojistik Hattı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr