Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / LOJİSTİĞİ LABORATUVARDA ÖĞRENİYORLAR

LOJİSTİĞİ LABORATUVARDA ÖĞRENİYORLAR

LOJİSTİĞİ LABORATUVARDA ÖĞRENİYORLAR15.01.2013
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) öğrenim kalitesinin artırılması yönündeki çalışmalarına devam ediyor. Mesleki eğitimin sadece teorik bilgiye dayalı olarak icra edilemeyeceği, yanında muhakkak uygulamanın da olması gerektiğine inanan BLMYO, “Yaparak Öğreniyorum / Learning by Doing” konsepti ile başlattığı öğrenme laboratuvarları ve simülasyon çalışmaları ile öğrencilerinin ders programları kapsamında aldıkları bilgiyi oluşturulan senaryolarla uygulatarak bilginin pekiştirilmesi yönünde ilerliyor. Senge’in bakış açısından gerçek yaşama ilişkin yapısallaştırılmış mikrokozmozları kullanarak katılımcıların birlikte öğrenmelerini sağlayan unsurlar olarak tanımlanan öğrenme laboratuvarları, anlamlı işletme olgularını anlamlı kişilerarası dinamiklerle bütünleştirildiği ortamlardır. Bu yaklaşımla Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Programı öğrencileri Prof. Dr. Okan Tuna ve Öğr. Gör. Burak Çakaloz’un koordinatörlüğünde “Tedarik Zinciri Laboratuarı” uygulamasına başladılar.

TEDARİK ZİNCİR YÖNETİMİ SİMÜLASYONU

Müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimi ya da bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulması olarak tanımlanan Tedarik Zincir Yönetimi, Lojistik Laboratuvarında hazırlanan senaryolar ile 200’den fazla öğrenciye uygulattırıldı. Gerçeğe yakın lojistik modelleri kullandırılan öğrencilerden tedarik zincir akışını duraksatmadan, stok tutmadan ve operasyonlar sırasında meydana gelebilecek problemlere karşı çözüm üretmeleri istendi.
Laboratuvar ortamında öğrenciler Tedarikçi, Üretici, Toptancı, Parekendeci olarak gruplara ayrıldıkları uygulamada müşterinin verdiği siparişleri tedarik zincir sistemi ve lojistik modellerini uygulayarak cevap vermeye çalışıyorlar. 2 Tedarikçi grubunun sahip olduğu 2 ayrı hammaddenin üretici tarafından işlenerek ürüne çevrilip toptancıya ulaştırılması, toptancının müşterisi olan 2 ayrı Parekendeciye ürünü sevketmesi ardından son tüketiciye ulaştırmaya çalışan öğrenciler stok maliyetlerinden kaçmak için matematik hesaplamalarının içerisinde uğraşırlarken Prof. Dr. Okan Tuna ve Öğr. Gör. Burak Çakaloz tarafından oluşturulan kriz senaryoları ile de işleri zorlaştırılıyorlar.

TEORİYİ UYGULAMA İLE BİRLEŞTİRİYORUZ

Çalışma sırasında öğrenciler boğa kamçısı, zincir üyeleri arası işbirliği, bilgi paylaşımı teorilerini yakından yaşayarak kavramlaştırırlarken sipariş verme, teklif alma ve verme gibi çeşitli eylemleri de gerçekleştiriyorlar. Tedarik zinciri yönetimi sürecinde kurumlar ve birimler arası iletişim ile bilgi paylaşımının önemini görüyorlar. Bu uygulama ile öğrenciler somut deneyimler elde ediyorlar. Örneğin, stok dışı kalma durumunu yaşamalarında ne tür bir karar vermeleri gerektiğini görüyorlar ve planlıyorlar. Uygulama sonrası gerçekleştirdiğimiz tartışma bölümlerinde öğrencilerimizden çıkardıkları sonuçları ortaya koymalarını istiyoruz. Yapılan doğru hamleleri ve alınan hatalı kararları görmelerini sağlıyoruz. “Yaparak Öğreniyorum” laboratuar çalışmaları ile öğrencinin aldığı teorik bilgiyi uygulama ile kendisinde pekiştirmesinde yardımcı olurken eğlenerek öğrenmeyi de işin içine dahil ediyoruz.

ÖĞRENCİLER TEORİYİ UYGULAMA İLE BİRLEŞTİRDİLER

Uygulama sonrasında BLMYO öğrencilerinden Dış Ticaret Programı 1. Sınıf öğrencisi Seçkin Sağlam, teorik bilgi ile uygulamanın aynı olmadığını söyledi: “Tedarik Zincir Yönetiminin kitap üstünde görüldüğü kadar kolay olmadığını bu çalışmada uygulanan senaryonun ilerlemesi ile anladım. Uygulama sırasında krizler yaşıyorsunuz ve çözüm üretmek durumundasınız. Planlamanın ve iletişimdeki bilgi akışının zincir üzerindeki önemini çok açık olarak görebiliyorsunuz.”

Dış Ticaret Programı 1. Sınıf öğrencisi Emine Uzun ise simülasyon çalışmasından çok büyük keyif aldığını söyledi: “Uzun vadeli sipariş değerlendirmeleri, siparişten haberdar olma, stok yönetimi ve talep tahmini gibi konulara da dikkat edilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördüm ve simülasyon sırasında aktif olarak çözüm ürettik. Uygulama sırasında aldığımız kararlar doğrultusunda şirketimizin pozisyonundaki değişimleri görmek bana çok büyük keyif verdi. Gerçekten bu çalışma bana Tedarik Zincir Yönetimi için büyük bir tecrübe oldu.”



Kaynak : Lojiport



Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr