Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / CEYNAK’TAN SAMSUN LİMANINA 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

CEYNAK’TAN SAMSUN LİMANINA 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

CEYNAK’TAN SAMSUN LİMANINA 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIM26.12.2012

Ceynak Lojistik, 2010’da 125 milyon dolar bedelle aldığı Samsun Limanı’nı yeni bir kimlik kazandırdı. İki yıldır Samsunport ismiyle faaliyet gösteren limana 35 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını açıklayan Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, “Limanın kapasitesini artırmakla kalmadık. Türkiye’nin Karadeniz’e açılan en büyük limanından Ro-Ro seferleri de başladı” dedi.


1969 yılında kurulan ve Cey Group’un amiral gemisi olan Ceynak, lojistik sektöründe kazandığı başarıyı limancılığa da taşımaya kararlı. İki yıl önce devraldıkları Samsunport’u bir cazibe merkezi haline getirdiklerini söyleyen Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, 2010 yılından bu yana limana 35 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını vurguladı. İki sene içinde yapılan bu yatırımın Samsun Limanı’nın çehresini değiştirdiğini ifade eden Avcı şöyle konuştu: “Hem makine ekipman, hem teknoloji yatırımı gerçekleştirdik, hem de insan kaynaklarını verimli hale getirdik. Samsunport liman sahasını santim santim değerlendirerek muazzam bir kullanım alanını ortaya çıkardık. Günlük stoklama kapasitesi 300 bin ton, silo kapasitesi ise 60 bin ton oldu. Daha önce 20 bin tondu.”
 
Ro-Ro seferlerine başlandı
 

Demiryolu bağlantısı sayesinde limanın avantajının her geçen gün arttığına da değinen Ali Avcı, “Türkiye’nin Karadeniz’e açılan en büyük limanı olan Samsunport’un başarısı Samsun’un lojistik üssü olmasını hızlandırdı. Bu da gelecekte Kafkaslar, Asya ve Anadolu üzerinden Avrupa arasındaki taşımacılık kapasitesini artıracak” dedi. Avcı ayrıca limandan 8 ay önce konteyner taşımacılığının da başladığını hatırlatarak şu bilgileri verdi: “MSC ve Arkas’ın konteyner hatları Samsunport’a düzenli olarak uğrak yapıyor. Samsun bugün Ro-Ro taşımacılığında da önemli bir adım atmış oldu. Bugün Samsun Limanı’nda 25 Ro-Ro gemisi çalışıyor ve önümüzdeki günlerde bu sayı artarak devam edecek.”
 

Liman ve lojistik hizmetleri bir arada sunabilmelerinin maliyetlerin aşağıya çekilmesinde de önemli rol oynadığını aktaran Avcı, “Genelde talebe göre arz oluşturulur. Biz ise önce arzı oluşturduk. Hizmet çeşidimizi ve kalitesini arttırdık. Sonra da müşterinin ayağına gidip kendilerine nasıl bir imkan sunduğumuzu anlattık” diye konuştu.

Tahıl lojistiğinde iddialı

Güçlü bir TIR filosuna sahip Ceynak Lojistik’in deniz ve demiryolunda da lojistik çözümler sunduğunu aktaran Ali Avcı, kombine taşımacılıkta güçlü olduklarını, bununla birlikte tahıl taşımacılığının da hizmet portföyleri açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Avcı, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinin önemli ticaret merkezlerinde yapılandıklarını, her limanda silolarının bulunduğunu söyleyerek, bitkisel yağ depolanmasında da söz sahibi olduklarını belirtti. Avcı, “Bilhassa Mersin Liman sahasında bulunan sıvı yağ tankları önemli bir hizmet ifa ediyor” dedi.

Demiryolu özelleştirmelerini takipte


Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracatı hatırlatan Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, “Dış ticaretteki artış beraberinde lojistik ihtiyacını getirecektir. Son yıllarda Türkiye yol ağı ile donatıldı, ancak özellikle yurtiçi taşımacılık açısından demiryolu altyapısının geliştirilmesi de büyük önem taşıyor” dedi. “Karayolu en fazla 300-500 kilometre uzaklıklarda verimlidir. Daha uzun taşımacılıkta maliyetler artar” diyen Avcı, demiryolu taşımacılığının mutlaka artırılarak özelleştirmenin gecikmeden yapılması gerektiğinin altını çizdi.
 
 

Kaynak : Lojistik Hattı