Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BİNALİ YILDIRIM: DEMİRYOLLARINI AYAĞA KALDIRIYORUZ

BİNALİ YILDIRIM: DEMİRYOLLARINI AYAĞA KALDIRIYORUZ

BİNALİ YILDIRIM: DEMİRYOLLARINI AYAĞA KALDIRIYORUZ20.12.2012

“10 yılda öyle bir ivme, öyle bir çıkış yakaladık ki, bundan sonra kimse demiryollarını ihmal etmeye, yapılan bu yatırımları durdurmaya teşebbüs edemeyecek. 2023 yılına kadar doğudan batıya kuzeyden güneye 10 bin kilometre hızlı demiryolu, 4 bin kilometre konvansiyonel demiryolu yapacağız.”


Son altmış yılda demiryollarının ihmal edildiğini, kara günler yaşadığını, tabiri caizse çivi çakılmadığını biliyoruz. Bizim işimiz ihmal edebiyatıyla, şikâyetle uğraşmak değil. Biz işimize bakarız. 10 yıldır da Türkiye için demiryolları için ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyoruz. Demiryollarına son altmış yılda verilen yatırım ödeneğinin tamamından daha fazlasını 10 yılda verdik. Demiryollarını yalnızca bir hükümet politikası olarak ele almıyoruz; devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle ve en önemlisi siz demiryolcularla birlikte bu meseleye bir devlet politikası olarak bakıyoruz.

 
Hızlı trende devler ligindeyiz!

Bu ülkeyi hızlı tren işletmecisi ülkeler ligine yükselttik. Yüksek Hızlı Tren projelerine devam ediyoruz. Yapımı devam eden Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı tren yolunu 2013 yılı sonunda açıyoruz. Diğer yandan planladığımız Edirne - Kars Hızlı Tren Koridoru’nun Ankara-Sivas kısmının altyapı inşası devam ediyor. Ankara - Bursa Yüksek Hızlı Tren Yolu’nun ihale süreci tamamlandı. Ankara-İzmir yüksek hızlı tren yolunun ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar kesiminin ise ihalesini yaptık. Özetle “Duble Karayolu” hedefimizi gerçekleştirdik, şimdi de “Duble Demiryolu” dönemini başlattık.

İpek Demiryolu’na Doğru…


Mevcut yolların çürümeye bırakılmasına razı olmadık. Yenilemeye, modernizasyona devam ediyoruz. Modern İpek Demiryolu’nu hayata geçiriyoruz. Marmaray, Bakü – Tiflis - Kars Projeleri’ni hayata geçirdik. Her iki proje Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Demiryolu Projesi’nin altın halkalarını oluşturuyor. Böylece Asya - Avrupa arasında bir yandan en avantajlı ulaşım koridoru Türkiye tarafından açılırken, bir yandan da kadim ipek yolu modern demiryoluyla yeniden hayatiyet kazanmakta.

Yerli Demiryolu Endüstrisi Doğuyor


Türkiye’yi Lojistik Merkez haline getiriyoruz. Yerli bir Demiryolu Endüstrisi oluşturuyoruz. Sakarya’da hızlı tren ve metro araçları, Çankırı’da hızlı tren makasları, Sivas, Sakarya, Afyon, Konya ve Ankara’da hızlı tren traversleri, Erzincan’da ray bağlantı malzemeleri üreten tesisler kurduruldu, TCDD’nin desteğiyle KARDEMİR’de yüksek hızlı tren rayları üretilmeye başlandı. Kırıkkale’de tekerlek üretimi için Makine Kimya ile işbirliğine gidildi, özetle yerli bir demiryolu endüstrisinin öncü adımları atıldı.
 

Kısacası, bir puzzle’ın parçalarını birleştirircesine demiryollarını ayağa kaldırıyoruz. 10 yılda öyle bir ivme, öyle bir çıkış yakaladık ki, bundan sonra kimse demiryollarını ihmal etmeye, yapılan bu yatırımları durdurmaya teşebbüs edemeyecek. 2023 yılına kadar doğudan batıya kuzeyden güneye 10 bin kilometre hızlı demiryolu, 4 bin kilometre konvansiyonel demiryolu yapacağız.
 
Demiryolları Refah ve Ümran Tevlit Eder

Büyük Atatürk’ün bize işaret ettiği bir hedef var: Ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak. Demiryolları geri kalmış bir ülkenin muasır medeniyet seviyesine çıkması mümkün değildir. Hızlı tren hatları olmayan, bu işletmeciliğe geçmeyen bir ülkenin muasır medeniyetten bahsetmesi mümkün değildir. Bizim yolumuz belli. Yolumuz Atatürk’ün işaret ettiği yol. “Demiryolları refah ve ümran tevlit eder” şiarıyla, durmadan, yılmadan ve yorulmadan yolumuza devam ediyoruz.

“Demiryollarını yalnızca bir hükümet politikası olarak ele almıyoruz; devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle ve en önemlisi siz demiryolcularla birlikte bu meseleye bir devlet politikası olarak bakıyoruz.”
 

 Kaynak : Lojistik Hattı