Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SAVUNMA SANAYİ İHRACATIMIZ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

SAVUNMA SANAYİ İHRACATIMIZ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

SAVUNMA SANAYİ İHRACATIMIZ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI13.12.2012


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayisi sektörünün son 8 yılda ihracatını 4 kattan fazla artırarak 1 milyar doları aştığını söyledi.
 
Yılmaz, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nce Sapanca Richmond Otel'de düzenlenen "Savunma Sanayinde İhracat Nereye Koşuyor, Nasıl Koşmalı? Arama Konferansı'na" katıldı.
 
Savunma sanayisinin, dünyanın en zor sektörü olduğunu anlatan Yılmaz, sektörün yüksek teknoloji ve yetişmiş eleman gerektirdiğini ifade etti.

Yılmaz, savunma sanayisinde sürekli bir yenilemenin olduğuna işaret ederek, "Yüksek ölçüde yatırım gerektirir. Bu sektörde her ülke üretim yapmıyor tabi. İç pazarı olmayan bir ülke, kendi savunma sanayisini geliştiremez. Bunun tek istisnası varsa o da İsrail'dir, o da özel konumundan kaynaklanıyor" dedi.


Türkiye'nin bu sektör için çok şanslı bir konumda olduğunu belirten Yılmaz, "Kendi iç pazar imkanı olabilen bir ülkeyiz ama bu pazarda söz sahibi olabilmek için de ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerle de rekabet edebilir konuma gelmemiz lazım. Dış pazarlara da açılmamız lazım. Bu üretimin sürekli olmasını sağlar ve diğer ülkelerle rekabet gücünüzü artırır" ifadelerini kullandı.
 
1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşecek

Bakan Yılmaz, 2023 hedefleri doğrultusunda savunma sanayi sektörünün de önemli bir konumda olduğunu dile getirerek, sektörün ihracatını sürekli artırdığını aktardı.
Sektörde yakalanan ihracat atağının sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu noktada savunma sanayisi sektörünün iş talepleri bitmemekte ve ihracat da kaçınılmaz hale gelmektedir. Onun için de savunma sanayisi üyelerine teşekkür ediyorum. Ortak akıl içinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu sektörde de ortak akılı bulmak lazım zaten" diye konuştu.


Yılmaz, savunma sanayisi sektörünün, ihracatını en fazla artıran sektör olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son 8 yılda savunma sanayisi ihracatımız 4 kattan fazla artarak 1 milyar doları aşmıştır. Bu yıl da 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşecek. Bu başarı şüphesiz bir bütün olan sektörümüzün başarısıdır. Ulaşılan bu nokta ihracat hedeflerimizi ve ufkumuzu bir adım öteye taşımakta bir faktördür. Artık hedefimiz daha da yüksek."
 
Sektör için belirlenen ihracat hedefi 25 milyar dolar

Türk savunma sanayisi sektörünün her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan Yılmaz, bu sektör için belirlenen hedefin 25 milyar dolar ihracat olduğunu bildirdi.

Yılmaz, 2023 hedefinde toplam ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Genel anlamda belirlediğimiz ihracat hedefinin yüzde 5'ini savunma sanayisi oluşturuyor. Bunun üzerinde de bir hedef belirlenebilir. Bunu aşabileceğimize de inanıyorum zaten. Savunma sanayi sektöründeki öncü ülkeler, Körfez ülkelerine bizim üzerimizden gitmek istedikleri ortada. Türkiye'nin bir pazar avantajı var, Türkiye'nin bu konuda bir saygınlığı var. Ortadoğu'daki ülkelerle iyi konumda olmamız lazım, zaten çok iyi bir konumdayız. Yıllardır birçok ülke bizimle bu pazara girmek istiyor."

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, konuşmasının ardından Bakan Yılmaz'a plaket takdim etti.

Kaynak : Dünya
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr