Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN YAZICI SURİYE SINIRINDA 0 NOKTASINDA

BAKAN YAZICI SURİYE SINIRINDA 0 NOKTASINDA

BAKAN YAZICI SURİYE SINIRINDA 0 NOKTASINDA11.12.2012
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Suriye arasında bulunan tampon bölgede incelemelerde bulundu. Bakan Yazıcı, bölgede yapılacak iyileştirme ve modernizasyon çalışmaları hakkında gümrük yetkililerinden bilgi aldı.


Cilvergözü Gümrük Kapısı’nı ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Bakan Yazıcı, Suriye'de meydana gelen olaylardan etkilenen Cilvegözü Sınır Kapısı'nda iyileştirme çalışması yapacaklarını söyledi. Yazıcı, "Bu kapının daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor." dedi. Gümrük Binasında gümrük yetkilileri ile yapılan toplantının ardından gümrük sahasında ve tampon bölgede inceleme yaptı.


Yazıcı Askerlerle Sohbet Etti


Türkiye ile Suriye arasındaki tampon bölgeyi de gezen ve bölge hakkında gümrük yetkililerinden bilgi alan Bakan Yazıcı, sınırda nöbet tutan askerlerle sohbet etti. Askerlerle yakından ilgilenen Yazıcı, bölgenin fiziki şartlarını ve yapılması planlanan yenileştirme çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.


Yazıcı, "Tabii eskiyle kıyasladığın zaman son derece modern bir kapı. Ama buranın coğrafi şartları itibariyle genelde gümrük kapıları gümrüklü sahalarda, gümrük hizmetini en iyi şekilde sağlamaya uygun olacak biçimde sınır çizgisine yakın yerde yapılır. Ama burada gördüğünüz gibi Suriye ile aramızda var olan sınır çizgisi alnına kadar olan mesafe, coğrafi şartlar itibariyle bir gümrük kapısı yapılmasına müsait değil veya maliyeti çok fazla çok yüksek. Yani milyonlarca ton hafriyat yapmanız gerekir. O zaman burası için şu da yapılmış, ticari aktivitelerimiz çoğalmış, hem bu kapının tasarruf itibariyle bazı eksikliklerimiz var hem de ticaretin tabiki bekliyoruz inşallah uzun sürmez. Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesiyle büyük ölçüde ticari aktivitenin artacağı yönündedir. Bütün bunları da dikkate almak suretiyle, bu arada da aktivitenin azaldığını, çok rölanti seviyede olduğunu da fırsat bilerek bu kapının daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor. Brifingde arkadaşlarımız bunları aktardılar, bunları değerlendireceğiz. Yap işlet devret modeli kapsamında partnerimiz olan TOBB'un iştirakı Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. ile onu konuşup değerlendireceğiz." dedi.

Kaynak : TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr