Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRKİYE SLOVENYA ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

TÜRKİYE SLOVENYA ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

TÜRKİYE SLOVENYA ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI20.11.2012

Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı'nın ardından hazırlanan protokol, törenle imzalandı. Protokolü Türkiye adına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya adına da Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec imzaladı.
Bakan Hayati Yazıcı, düzenlenen ortak basın toplantısında. Türkiye'nin Slovenya ile olan dostluk ilişkilerini ticari ilişkilerle taçlandıracaklarını, 2002 yılında 126 milyon dolar olan ticaret hacminin 2011'de 966 milyon dolara ulaştığını belirterek, ''Bu önemli ancak ülkelerimizin potansiyeline baktığımızda bu rakamın daha yüksek olması gerekir'' dedi.

İki ülke arasındaki mevcut ekonomik ilişkileri daha ileri düzeye taşımak için gayret göstereceklerini dile getiren Yazıcı, ''İki ülke arasında 2002 yılında 126 milyon dolar olan ticaret hacmi 2011'de 966 milyon dolara ulaştı. Bu potansiyel önemli ancak ülkelerimizin potansiyeline baktığımızda bu rakamın daha yüksek olması gerekir'' dedi.

Mevcut ticari ilişkilerin yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini belirten Yazıcı, yatırım için her türlü imkanın mevcut olduğunu, özellikle enerji ve çevre alanlarında iki ülke müteşebbisleri için de önemli fırsatlar olduğunu ifade etti.

Slovenya'nın, Avrupa'nın ve bölgesinin istikrar ve barış simgesi olduğunu kaydeden Yazıcı, Türkiye ile Slovenya arasındaki işbirliğini güçlendirmenin her iki ülke halkının da yararına olduğunu, bu ilişkinin bölgedeki diğer ülkelere de emsal teşkil edecek düzeyde bulunduğunu söyledi.

-Türk yatırımcılara davet-

Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec de Türk-Sloven ilişkilerinin çok iyi düzeyde bulunduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Slovenya'ya yaptığı resmi ziyaretin de iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkı sunduğunu bildirdi.

Türkiye ekonomisinin küresel krize rağmen büyümesini memnuniyetle izlediklerini, Türkiye'nin ekonomik deneyimlerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Erjavec, Türk yatırımcıları Slovenya'da yatırım yapmaya davet etti.

-''Batı Balkan ülkelerinde ortak yatırım yapabiliriz''-

Yabancı yatırımcılar için çok sayıda yasal düzenlemeler yaptıklarını anlatan Erjavec, bu düzenlemelerin, Slovenya'ya gelecek Türk yatırımcılara büyük kolaylıklar sağladığını kaydetti.

Türkiye ile üçüncü ülkelerde de işbirliği yapmak istediklerini belirten Erjavec, iki ülke yatırımcılarının Batı Balkan ülkelerinde yatırım yapılabileceklerini ifade etti.

Erjavec, Slovenya'nın Avrupa Birliği (AB) yasalarına tabi olduğunu, ancak işadamları başta olmak üzere Türk vatandaşlarının vize almakta sorun yaşamamaları için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Bu arada, Erjavec'in, bir soruya yönelik Türkiye'ye sefer yapan Sloven trenlerinin gece gümrük kapısında bekletildiği yönündeki sözleri üzerine Yazıcı, Türkiye'ye döner dönmez bu konuyla yakından ilgileneceğini ve sorunu çözeceğini bildirdi.

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr