Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / ŞİLİ İLE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

ŞİLİ İLE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

ŞİLİ İLE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI20.11.2012

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera,  Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan resmi karşılama töreninin ardından gümrük ve işbirliği ve yardımlaşma anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imza attı.

Eğitim, enerji, savunma ve turizm gibi alanlar başta olmak üzere ilişkilerin daha da güçlendirileceğini kaydeden Pinera, ''Türkiye, dünyadaki her özel duruma katkıda bulunmaktadır. Özellikle Ortadoğu'daki çatışmaların çözümlenmesine, Suriye konusunun çözümlenmesine her zaman katkıda bulunmuştur'' dedi.

-Ateşkes çağrısına destek-

Pinera, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişki, ülkesinde yaşayan 300 binden fazla Filistinlinin başarılı bir entegrasyon süreciyle Şili'ye büyük katkı sağladığını söyledi.

''Şili'nin tutumu, fikri çok istikrarlıdır. Biz, Filistin halkının kendine ait, özgür, bağımsız ve egemen bir ülke kurma hakkını savunuyoruz. Aynı zamanda İsrail'in güvenli sınırlara sahip olması gerektiğini de düşünüyoruz. Bu yüzden de mevcut durumu büyük endişeyle izliyoruz. Çünkü şiddet Ortadoğu'daki sorunları çözmenin yolu değildir. Tek çözüm yolu doğrudan iletişim ve diyalogdur'' diye konuşan Pinera, İsrail ile Filistin arasında böyle bir iletişim olması gerektiğini ifade etti.

Filistin'i tanıdıklarını ve BM'ye gözlemci ülke adaylığını desteklediklerini anımsatan Pinera, Türkiye'nin ateşkes çağrısına ve çözüm çabalarına da destek verdiklerini söyledi.

Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr