Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ERKESKİN: LOJİSTİK PAZARINDA KOBİ’LERE DE İŞ VAR

ERKESKİN: LOJİSTİK PAZARINDA KOBİ’LERE DE İŞ VAR

ERKESKİN: LOJİSTİK PAZARINDA  KOBİ’LERE DE İŞ VAR19.11.2012

UTİKAD Başkanı Erkeskin, KOBİ’lere seslendi: “Küreselleşmeyi fırsata çevirin”

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, global lojistik pazarında büyük şirketler kadar lüçük ve orta ölçekli şirketler içinde fırsatlar olduğunu belirterek, “Lojistik sektöründe gelecek KOBİ’ler açısından karanlık değil. Küreselleşmeyi şirketiniz için fırsata çevirin” çağrısında bulundu.

Bu yıl 6’ıncısı yapılan Logitrans Transport ve Lojistik Fuarı kapsamında, UTİKAD(Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) ve lojistik sektörünün güçlü ve dinamik iletişim ağı olarak kabul edilen Alman lojistik derneği BVL International işbirliğinde düzenlenen “Tedarik Zinciri Forumu”n da, lojistik sektöründe yeni trendler ve Türk-Alman işbirliği konuşuldu.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Almanya-Bremen Devlet Bakanı Dr. Heiner Heseler, BVL Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ing. Thomas Wimmer, BVL Türkiye,İstanbul Bölümü Başkanı Klaus-Dieter von der Bey  ve Türkiye Metro Logistics Group Tedarik Zinciri Başkanı Piotr Dopierala’nın konuşmacı olarak katıldığı forumda, Türkiye’deki ekonomik gelişmeye dikkat çekilerek, Türk-Alman lojistik işbirliğinin dünya ticaretine önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi.

Yerli ve yabancı lojistik şirketi yöneticileri, sektör çalışanları ve ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilen forumda, “Geleneksel Taşımacılıktan Lojistik Hizmet Sağlayıcılığa” konulu bir konuşma yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, küresel tedarik zincirlerinde lojistik hizmet sağlayıcıların rolünün giderek arttığını ve yeniden şekillenen global  pazarda işletmelerin hız, esneklik, maliyet ve müşteri hizmetlerini optimize etmek zorunda olduklarını söyledi.

Turgut Erkeskin, lojistik pazarınında  artan rekabetin tedarik zinciri  üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini ve değişen lojistik talepler doğrultusunda taşıma işi organizatörlerinin taşıma hizmetine ek olarak gümrük, depolama, dağıtım, stok yönetimi, paketleme, ambalajlama, tartma, kalite kontrol gibi katma değerli farklı hizmetlere de yöneldiklerini vurguladı.

 “GELECEK KOBİ’LER İÇİN KARANLIK DEĞİL”

Hızla gelişen ve büyüyen lojistik pazarında büyük işletmeler kadar KOBİ’ler içinde önemli fırsatlar olduğunu kaydeden Erkeskin şöyle konuştu: “Son günlerde global pazarda KOBİ’ler için bir umut olup olmadığı tartışılıyor. Giderek karmaşıklaşan ve entegre hizmetler haline gelen tedarik zincirinde, KOBİ”ler için de yer olduğuna inanıyorum. KOBİ’ler küreselleşmenin kendileri için yarattığı fırsatları kullanarak bu pazarda varlıklarını sürdürebilirler. Rekabetin zorlaştığı pazarda risk herkes için var.Küçük ve orta ölçekli lojistik sağlayıcıların rekabette pazar paylarının korumak için bazı stratejilere ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum.Örneğin, küçük ölçekli lojistik servis sağlayıcıların müşteri odaklı hizmetlerle niş pazarlarda, fiyat -kalite açısından daha etkin ve tercih edilir olmaları münkün. KOBİ’ler bir ürün ve hizmette uzmanlaşarak, müşterilerine daha hızlı çözümler üretebilir.Hizmette farklılaşma ile rakiplerinden ayrışarak pazar paylarını koruyabilirler. Aynı zamanda kurdukları ortak ağlar ve işbirlikleri ile daha güçlü mekanizmalar haline gelebilirler. Bu açıdan taşımacılık ve lojistik sektöründe geleceğin KOBİ’ler açısından karanlık olduğunu düşünmüyorum.Müşteri odaklı hizmetler, alanında uzmanlaşma ve hizmet farklılaştırması, KOBİ’lere bu büyük pazarda yer açacaktır. Dünya lojistik pazarında hepimiz için yapacak çok iş var” .

“REKABET DEĞİL İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ”

BVL Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ing. Thomas Wimmer’de yaptığı konuşmada, Avrupa’da yaşanan gerilemeye rağmen Almanya’nın mevcut durumunu korunduğunu,  2,3 milyon kişinin istihdam edildiği Alman lojistik sektöründe ciro ve yük hacminin yükselişini sürdürdüğünü söyledi.

BVL’in lojistik pazarında rekabet değil işbirliğinden yana olduğunun altını çizen Thomas Wimmer, “Dünyada güvenli taşımada Türkiye’nin önemi giderek artmaktadır.Bu nedenle iki ülkenin lojistik sektörünü temsil eden derneklerin işbirliği bizim için önem taşımaktadır. Rekabet değil, işbirliği içinde çalışmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE LİMANCILIKTA ÖNEMLİ 3 ÜLKEDEN BİRİ”

Konuşmasında, dünyada denizyolu ile ticarette ivmenin yukarı yönlü çıkışını sürdüreceğini ifade eden Bremen Devlet Bakanı Dr. Heiner Heseler, yılda yaklaşık yüzde 6-7 oranında bir büyüme öngördüklerini söyledi.

Bremen limanlarının Alman ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikat çeken Bakan Heseler de, ekonomik krize rağmen Bremen’in bölgesel iş hacminde ciddi artışlar yaşandığını söyledi. Heseler,Türkiye’nin son 10 yıldaki büyüme performansı ile dünyayı şaşırttığını vurgulayarak, uluslararası mal taşımalarında Türkiye’nin dünya ticaretine önemli katkılar yapacağına dile getirdi.

Bremen Devlet Bakanı Dr. Heiner Heseler, Türk-Alman ticaret ilişkisinin limancılık alanında da gelişeceğine inandıklarını belirterek, Bremen’in limancılık alanında listesindeki 3 önemli ülkeden birinin Türkiye olduğunu kaydetti.

“TÜKETİM HIZI ARTTIKÇA LOJİSTİK ZORLAŞIYOR”

Türkiye Metro Logistics Group Tedarik Zinciri Başkanı Piotr Dopierala ise konuşmasında, dünyada ürün tüketim hızı ve ürün çeşitliliğinin sürekli arttığına vurgulayarak, bilgi akışı  ve lojistik hizmetlerin bu paralelde giderek karmaşık bir yapıya dönüştüğüne değindi.

“PAZARDA BİRLEŞMELER  VE ORTAKLIKLAR ARTACAK”

BVL İstanbul Bölümü Başkanı Klaus-Dieter von der Bey ise “Tedarik Zinciri Sisteminde Lojistik İşbirliği” başlıklı konuşmasında, dünya lojistik pazarının büyümesi ile birlikte intermodalitenin yaygınlaşacağını dolayısıyla şirketler arası yatay- dikey ortaklık ve birleşmelerin bu süreç içinde sık sık gündeme geleceğinin altını çizdi.

Kaynak:Dünya