Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ABYE UCUZ VE HIZLI NAKLİYAT ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK

ABYE UCUZ VE HIZLI NAKLİYAT ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK

ABYE UCUZ VE HIZLI NAKLİYAT ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK12.11.2012

AB'ye yönelik nakliyatlarda 'Yeni Bilgisayarlı Transit İşlemlerine Geçiş Sistemi' (NCTS), AB Komisyonu ile birlikte yürütülen teknik çalışmaların tamamlanmasıyla 1 Aralık 2012'de hayata geçirilecek.

Türkiye'nin 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren AB'ye yapacağı nakliyatın hem daha ekonomik hem de daha hızlı olması bekleniyor. AB ile ortak transit geçiş sistemine geçilmesiyle birlikte AB'ye yapılan taşımacılıkta yaklaşık 53 milyon euro tasarruf sağlanacağı ifade ediliyor. AB-Avrupa Ticaret Anlaşması (EFTA) Ortak Transit ve Tek İdari Belge Sözleşmesine Türkiye'nin katılımı için gerekli yasal prosedür  tamamlandı. Yeni Bilgisayarlı Transitİşlemlerine Geçiş Sistemi (NCTS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gerekse AB Komisyonu ile birlikte yürütülen teknik çalışmaların tamamlanmasıyla 1 Aralık 2012'de hayata geçirilecek. Türkiye'nin Ortak Transit Sözleşmesine taraf olması ile birlikte Türk taşımacılar, AB'ye yönelik taşımalarda, belge kullanmadan elektronik olarak ve alternatiflerine göre daha düşük maliyetle teminat kullanarak transit taşıma yapabilecekler.

4 milyon liralık tasarruf

AB'ye yapılan taşımalarda TIR karnesi kullanımı yerine daha az maliyetli elektronik işlemlerle yürüyen ortak transit rejimi kapsamında 'Transit Beyannamesi' kullanılacak. AB ile yapılan taşımacılıkta kullanılan TIR karneleri dikkate alındığında taşımacılığın yüzde 50'sinin T1 Beyannamesi ile yapılması durumunda yıllık 53 milyon euro dolayında tasarruf sağlanacağı belirtiliyor. Söz konusu sistemle beyanın kağıt nüsha yerine elektronik ortamda verilecek olması nedeniyle de kağıt tasarruf sağlanmasının yanı sıra yaklaşık 4 milyon liralık belge maliyeti ortadan kalkacak. Ortak transit işleminin her adımının sistem üzerinden izlenebilmesi gümrük idarelerinin kaçakçılıkla mücadele kapasitesini de artıracak.

'Yerinde gümrükleme' uygulaması

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gümrük işlemlerinin kolaylaştırmak için gelecek ay uygulamaya koymayı hazırlandığı diğer bir projeyi ise 'Yerinde Gümrükleme ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması' oluşturuyor. 14 Aralık tarihinde Bakanlığın İstanbul'da iş dünyasının geniş katılımıyla gerçekleştireceği bir tanıtım toplantısı ile uygulamaya koymayı plandığı proje ile ticaret erbabı, 'ihracatta yerinde gümrükleme', 'izinli gönderici' ve 'daha az ve öncelikle muayene' kolaylıklarından faydalanarak basitleştirilmiş ve hızlandırılmış gümrük işlemleri ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak.

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, düzenli kayıt tutan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan firmalara veriliyor. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmalar diğer firmalara göre daha imtiyazlı muamele görecek. Bu statü başta AB üyesi ülkeler ve ABD olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde uluslararası arz zincirinin güvenliğinin sağlanması amacıyla tanınıyor.

Kaynak:Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr