İskenderun’da kurulması planlanan gemi bakım-onarım ve söküm tesislerini içerisinde bulunduracak Deniz İhtisas Sanayi Bölgesi’nin yatırım tutarının 1 milyar doları aşacağı belirtiliyor.
Deniz Ticaret Odası İskenderun şubesi öncülüğünde projesi başlatılan İskenderun Denizcilik İhtisas Sanayi Bölgesi’nde kurulacak gemi bakımonarım ve söküm tesislerinin ülke ekonomisine 1 milyar dolar döviz kazandıracağı belirtiliyor. İskenderun’u Doğu Akdeniz’in denizcilik üssü yapması planlanan proje bürokratik engelleri aşarsa hayata geçecek.
Sekiz liman ve 10 iskele bulunan İskenderun bölgesinde yılda yaklaşık 6 bin gemi geliyor. Mersin, İskenderun arası limanlarda ise yılık en az 10 bin civarında gemi trafiği bulunuyor. Bu gemilerin yaklaşık bin tanesini aframax tipi (75.000DWT-150.000DWT) süper tankerler oluşturuyor. Dünya aframax ticaretinin yaklaşık yüzde 11'i Akdeniz bölgesinde yapıldığı belirtiliyor. Akdeniz bölgesinde hareket eden gemi sayısının ise 25 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Fakat Akdeniz bölgesinde, gemilere bakım, onarım ve havuzlama hizmeti verebilecek İster Tersanesi haricinde sivil bir tersane bulunmuyor. Ayrıca İskenderun Körfezinde yapılan yeni yatırımlar, liman özelleştirmeleri, enerji santralleri gibi yatırımlara bağlı artan gemi trafiği, bölgedeki demir çelik tesislerinin hurda ihtiyacını ön plana çıkardı. Bu bağlamda Doğu Akdeniz bölgesinde kurulması için düğmeye basılan Denizcilik İhtisas Sanayi Bölgesi projesi, gemilerin bakım-onarımını yapabilecek ve yaşlı gemilerin sökümünü yapacak tesisleri içinde barındıracak.
Deniz Ticaret Odası İskenderun şubesi Başkanı Bülent Kavsak’a göre bürokratik engeller aşılırsa sanayi bölgesi, İskenderun’u Doğu Akdeniz’in denizcilik üssü yapacak. Başkan Kavsak, İskenderun Deniz Ticaret Odası öncülüğünde, üyelerinin ve yerel denizcilik firmalarının katılımı ile kısa adı İDİSB olan İskenderun Denizcilik İhtisas Sanayi Bölgesi A.Ş. şirketinin kurulmasında sona gelindiğini açıkladı. DTO’nun şirkete ortak olup olmayacağı sorusuna cevap veren Kavsak, “Teklif DTO meclisinin onayına sunulacak. Olumlu karar çıkarsa yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.
Tamamlandığında 20 bin kişiye iş yaratacağı belirtilen proje, İskenderun Körfezi kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan 4 km uzunluğunda ve ortalama 600 metre genişliğinde, yaklaşık 1.700.000 m² alana deniz dolgusu yapılarak gerçekleştirilecek.
Denizcilik üssü olacak Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır'da yeterli imkanlara sahip bakım-onarım tersaneleri bulunmaması komşu ve yakın ülke armatörlerin gemilerinin bakım onarımlarını Dubai ve Körfez ülkelerindeki havuzlarda yaptırdığı belirtiliyor. İskenderun Körfezi’nin Akdeniz kıyı şeridindeki limanlara gelen gemilerin yanı sıra Akdeniz'e kıyısı bulunan ülke limanlarına gelen gemiler ve Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerin havuzlama ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok uygun bir coğrafi konuma sahip olduğu belirtiliyor.
İthalatın önüne geçilecek
Türkiye’nin 18.5 milyon ton demir ithalatı yaptığını ve İskenderun bölgesinde de çok sayıda çelikhane tesisi bulunduğunun altını çizen Bülent Kavsak, “Bu tesislerin yıllık 7.5 milyon ton demir hammaddesine ihtiyacı var. Bu ihtiyacın yaklaşık 1.5 milyon tonu iç piyasadan karşılanırken, yaklaşık 6 milyon tonu ithal edilmektedir” dedi. Bölgedeki çelikhanelerin hurda ihtiyacını karşılayacak gemi geri dönüşüm tesislerine ihtiyacı olduğunu söyleyen Kavsak, kurulacak dönüşüm tesisleriyle çelikhanelerin hurda temininde uluslararası ani fiyat dalgalanmalarının önüne geçileceğini ve çelikhanelerin hammadde ihtiyacını karşılayacağını kaydetti. Herkesin projeye sıcak baktığını söyleyen Kavsak, “Yatırım tutarı 1 milyar doların üstünde olduğu için sağlam adımlarla gidiyoruz. Şirketimizi kurduktan sonra imar planını tasdik ettireceğiz ve bürokratik işlemlerine başlayacağız” dedi.
Projede yer alan bazı tesisler
> Deniz Vasıtası Geri Dönüşüm Tesisleri (7 adet bölgedeki çelikhanelerin hurda ihtiyacı karşılayacak)
> Büyük Ölçekli Kuru Havuzu Olan Tamir Bakım Tersanesi (4 adet, büyük tankerlere ve kuruvaziyer gemilere yönelik)
> Orta Ölçekli Kuru Havuzu Olan Tamir Bakım Tersanesi (4 adet Konteyner ve kuru yük gemilerine yönelik)
> Mega Yat İmalat Bölgesi (Büyük yatların imalatı ve bakım onarımına, havuzlanmasına yönelik)
Kaynak:Dünya