Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ORTA DOĞU VE AFRİKA KARGO PAZARI EYLÜLDE YÜKSELİŞTE

ORTA DOĞU VE AFRİKA KARGO PAZARI EYLÜLDE YÜKSELİŞTE

ORTA DOĞU VE AFRİKA KARGO PAZARI EYLÜLDE YÜKSELİŞTE 08.11.2012

IATA, basın açıklamasında, Afrikalı taşıyıcıların kargo doluluk oranlarının 2011 Eylül ayına göre 0,6 arttığını ifade etti.
    

Orta Doğulu ve Afrikalı taşıyıcılar kendi küresel rakiplerinin aksine, Eylül ayında, artan kargo trafiğiyle birlikte kargo hacimlerini geçen yıl aynı döneme göre sırasıyla yüzde 16,3 ve yüzde 4,1 seviyelerine getirerek yükselişe geçtiler. Afrikalı havayolları Eylül ayını yüzde 24,1 gibi iç açıcı olmayan bir doluluk oranıyla geçirirken Orta Doğu’daki taşıyıcılar bu ayı yüzde 46,1’le kapattı.
  

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği(IATA) bir basın açıklamasında, Afrikalı taşıyıcıların kargo doluluk oranlarının 2011 Eylül ayına göre 0,6 arttığını ifade etti. Afrikalı havayolları ayrıca, geçen seneye göre kapasitelerini yüzde 1,4 artırarak Eylül ayında daha fazla kullanılabilir yük alanı sundu. Bir diğer yandan, Orta Doğulu taşıyıcılar da kapasiteyi geçen seneye göre yüzde 6,9 artırdı.
    

Bu rakamlara rağmen, Eylül ayı kargo hacimleri büyük ölçüde 2011 yılı istatistikleri ile eşitti. Havayolları, yıl boyunca kapasiteyi sabitlemesine rağmen, hava kargo talebinde geçen sene aynı zamana oranla toplamda yüzde 0,6’lık bir artış elde etti. Kapasite kullanımı da yük doluluk oranının yıl boyunca yüzde 45,1 den yüzde 45,6 ya tırmanmasıyla, Eylül ayında biraz gelişme gösterdi.
   

IATA’ya göre, bu rakamlar ne yazık ki bizi büyük ölçüde aldatıyor. Kargo, yıllık perspektiften bakıldığında sınırlı bir gelişme göstermesine rağmen, kargo hacimleri Ağustos 2012’den bu yana yüzde 0,6 da kaldı. IATA basın açıklamasında bu düşüşün, son aylarda yaşanan ikinci aylık kargo düşüşü olduğunu ve kargo piyasalarını etkileyen küresel eğilimi ifade ettiğini açıkladı.
  

Eylül ayı yük hacimleri özellikle Kuzey ve Latin Amerika’da duraklama gösterdi. Kuzey Amerikalı kargo taşıyıcıları yıl boyunca yüzde 1,1 trafik slaydı ve yüzde 3,1 civarında kapasite düşüşü yaşadı. Yine de, Kuzey Amerika'daki yük doluluk oranı, geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 0.7’lik artışla yüzde 35,2 ye tırmandı.
   

Bu rakam Eylül 2011 tarihinden itibaren yüzde 4,1 gecikmeli olsa da Latin Amerika taşıyıcılar, yüzde 37,8 ile Kuzey Amerikalı rakiplerine göre biraz daha yüksek bir yük doluluk oranına sahiptİ.Geçen sene Eylül ayına göre kapasitede yüzde 9luk bir artış yaşansa da bölgedeki kargo hacimleri yüzde 1,6 yavaşladı.
  

Ayrıca, Avrupa’da Eylül ayındaki kapasite taleple eşleşemedi.IATA’ya göre, Avrupalı taşıyıcılar, 2011 Eylüle oranla talepteki yüzde 0,4 lük ertelemeye rağmen 1,2 daha fazla yük alanı sundu.
  

Asya-Pasifik kargo taşıyıcıları da Eylül ayında, yıllık bazda kargo hacminin yüzde 1,6 ve kapasitenin yüzde 3 civarında düşmesiyle yük talebinde benzer şekilde düşüş yaşadı.IATA basın açıklamasında, Asya-Pasifik taşıyıcıları tarafından Ağustos ayında bildirilen yüzde 5,3 ten gerçekleşen talep düşüşünün geçen yıl aynı zamana göre yine de belirgin bir gelişme olarak kayda geçtiğini açıkladı.

Kaynak: havakargoturkiye

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr