Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KONTEYNER GEMİLERİ DAMMAMA UĞRAMIYOR

KONTEYNER GEMİLERİ DAMMAMA UĞRAMIYOR

KONTEYNER GEMİLERİ DAMMAMA UĞRAMIYOR02.11.2012

Suudi Arabistan’ın doğu sahilinde bulunan Dammam limanı aşırı dolu olması nedeniyle tıkanmış durumda. 5-8 gün arası yanaşma bekleyen gemiler nedeniyle firmalar limana uğramayı atlıyor.

Alphaliner’ın raporuna göre, limanda yaşanan aşırı yüklenme, iki büyük Suudi limanı olan Jeddah ve Dammam limanlarının yüzde 22 ve yüzde 18 oranında konteyner hacminde aşırı artış göstermesine yoruldu.  Konteyner hacmindeki artış iddialarını iş kısıtlamaları ve gümrük geçiş zamanlarının uzaması takip etti.

Bu durumdan çok rahatsızlık duyan sektördeki lider nakliye firması Dammam’a yaptıkları ziyaretleri takvim bütünlüğünü korumak için Uzak Doğu – Orta Doğu hatlarından çıkarmaya başladı. Şu an için liman birkaç yüksek kapasiteli ara besleme hatlarına hizmet edecek.

APL ve MOL Dammam limanını ortak olarak kullandıkları Uzak Doğu – Orta Doğu hattından (WAX/CMI) çıkaracak. Ancak limana Bahreyn – Dammam arası yapılacak olan bir ara hat servisiyle dolaylı yoldan hizmet verecek. Ara hat servisi 4,330 TEU kapasiteli gemiler kullanacak.

Rapora göre OOCL ve COSCO da Dammam hattını ortak Uzak Doğu – Orta Doğu (MAX/MEX) hattından çıkaracak. Ancak Limana Jebel Ali – Dammam ara hat servisini sağlayan bir 5,089 TEU’luk gemi ile hizmet edecek.

Bu esnada Dammam liman operatörleri ise krizi, konteyner koymak için daha fazla alan satın alarak, kıyı sahası ekipmanı ekleyerek, kargo kabul hızını arttırmak için yerel yetkililerle çalışarak ve transit gidecek kargoların nakliye şirketlerini bir an önce gümrükten geçmiş kargoları taşımaları için zorlayarak engellemeye çalışıyor.

Kaynak: Denizhaber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr