Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ULUSLARARASI TİCARETTE HATAYIN PAYI ARTACAK

ULUSLARARASI TİCARETTE HATAYIN PAYI ARTACAK

ULUSLARARASI TİCARETTE HATAYIN PAYI ARTACAK23.10.2012

18-19 Ekim tarihlerinde Hatay'da gerçekleştirilen Uluslararası Lojistik Zirvesi'nde konuşan UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, Hatay’da halihazırda faaliyet gösteren ve yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak olan konteyner limanlarının bölgenin uluslararası ticaretten daha fazla pay almasına katkıda bulunacağını söyledi.

Konuşmasında, bölgesel olarak planlanan lojistik köy ve merkezlerin ülkenin genelini kapsayacak lojistik master planla entegrasyonunun önemine dikkat çeken UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, bu entegrasyonla kurulacak lojistik köy ve merkezlerin doğru bir şekilde planlanmasının sağlanacağını söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumunun sağladığı avantajlar ve yapılan yatırımlarla küresel lojistik üs olma hedefine bir adım daha yaklaştığının altını çizen Uğur, ”Türkiye'nin dahil olduğu uluslararası ulaştırma projeleri, taşımacılık koridorlarında daha etkin bir rol oynamamızı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Özellikle Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu, TRACECA, Samsun-Kavkaz Tren Ferisi, BALO, Marmaray  ve Viking Treni Projeleri'nin tamamlanması ile birlikte Türkiye'nin küresel lojistik üs olma iddiasının güçleneceğini kaydeden Uğur, şunları söyledi: "Türkiye'nin lojistik performansı her yıl yükseliyor. Bugün sektörümüzün en önemli konusu olan Lojistik Master Plan Strateji Belgesi ve Lojistik Master Plan eşliğinde çıkarılacak Lojistik Kanunu, bu performansın daha da artmasını sağlayacaktır"

Türk dış ticaretinde Hatay'ın önemli bir paya sahip olduğunu ve bu payın yapılacak yatırımlarla daha da artacağına yönelik değerlendirmelerde bulunan Cavit Uğur, bölge ekonomisini şekillendiren tarım, sanayi, ticaret, ulaştırma ve inşaat sektörlerine yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti.

Hatay'ın Türkiye'nin, Akdeniz, Körfez Ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika'ya açılan en önemli ticaret kapılarından biri olduğunu belirten  Cavit Uğur, Kuzey-Güney Koridorunun tamamlanması ile Akdeniz ile Karadeniz’in birbirine bağlanacağını kaydetti. Uğur, "Toplam 18 karayolu güzergahı sayesinde Akdeniz ile Karadeniz Orta Anadolu'ya ve  Akdeniz ile Karadeniz limanları birbirine bağlanacak. Avrupa – Asya – Orta Doğu arasındaki yük hareketliliği hızlanacak" dedi.

Denizyolu konteyner elleçlemesinde Hatay'ın işlem hacminin her geçen gün arttığını ve havayolu taşımasında Hatay'ın Akdeniz Bölgesi’nin en büyük havalimanı olma hedefinin sürdüğünü dile getiren UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, bölgenin demiryolu altyapısı ile ilgili şunları söyledi:”Bölgede demiryolu-liman bağlantısının kurulmuş olması limana gelen ve sevk edilecek yüklerin demir yolu bağlantısıyla ulusal ulaşım ağına bağlanabilmesine imkan vermektedir”.

Karayolu taşımacılığında son zamanlarda yaşanan sorunlara da değinen Uğur, “Hatay'ın en önemli ticari partnerleri Ortadoğu Ülkeleri. Ancak son zamanlarda Ortadoğu’da yaşanan siyasi sıkıntılar bu güzergaha yapılan taşımaların ciddi miktarlarda azalmasına neden olmuştur “ dedi.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr