Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI HERKES İMZALASIN, TİCARETİMİZ 8 KAT ARTSIN

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI HERKES İMZALASIN, TİCARETİMİZ 8 KAT ARTSIN

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI HERKES İMZALASIN, TİCARETİMİZ 8 KAT ARTSIN17.10.2012

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yle birlikte 10 ülkenin üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın  (ECO) kat ettiği mesafenin mütevazı kaldığını söyledi.

ECO vizyon belgesinde 2015 yılına kadar bölgede serbest ticaret alanı kurulması öngörülmüşken halihazırda bu hedefin çok uzağında bulunulduğunu belirten Erdoğan, serbest ticaret anlaşmasının ECO bölgesinde tümüyle uygulanması halinde bölgede ticaretin 8 kat artabileceğini vurguladı. Erdoğan, “Bunun için halen anlaşmayı imzalamamış olan üyelerimizi buna taraf olmaya, anlaşmaya taraf üyelerimizi ise bir an önce anlaşmanın gereklerini yerine getirmeye davet ediyorum.’’ diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Ekonomik İşbirliği Teşki-latı’nın 12’nci Zirvesi’nin Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada üye ülkelere işbirliğini geliştirme çağrısında bulundu. Zirve’nin ECO 2015 Vizyon Belgesi’nde öngörülen hedeflerin bir muhasebesini yapma fırsatı da sunduğunu belirten Erdoğan ECO’ya üye olan 10 ülkenin, toplam gayrisafi yurtiçi hasılasının 1,7 trilyon dolarla dünya toplamının sadece yüzde 2,4’ünü oluşturduğunu hatırlattı. Kişi başına düşen gelirin yaklaşık 4 bin dolar civarında seyrettiğini kaydeden Erdoğan, ECO ülkelerinin toplam ticaret hacminin 768 milyar dolar ile dünya ticaretinden sadece yüzde 2 gibi küçük bir pay aldığını söyledi. “Bu rakamlar, ECO’nun potansiyelini yansıtmaktan çok uzaktır.” diyen Erdoğan, ticaretin tüm ekonomik entegrasyon süreçlerinin en önemli vasıtası olduğuna, ticaretin serbestleştirilmesinin ekonomik işbirliği alanında yeni fırsatları beraberinde getirdiğine dikkat çekti. 
   

Başbakan Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) temsil ettiği yaklaşık 400 milyon nüfus ve 8 milyon kilometrekare alanla Doğu ile Batı arasında stratejik bir konumda bulunduğunu vurguladı. Erdoğan, ECO üyelerinin uygulayacağı ortak politikaların küresel ekonomik sorunlara karşı mücadeleyi kolaylaştıracağının altını çizdi. Başbakan, tüm üye ülkeleri 2008 yılından beri İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası’na ortak olmaya davet etti.

Başbakan Erdoğan, özellikle Avrasya, Orta Asya ve Kafkasya bölgesinin potansiyelini değerlendirmek için tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmasının öneminden bahsetti. Erdoğan, konuşmasının ardından dönem başkanlığını Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e devretti. Dün başlayan zirvede ECO üyesi Türkiye, İran, Pakistan Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’dan temsilciler görüş alışverişinde bulunacak.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr