Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BAKAN YILDIRIM: NAHÇİVAN’I TÜRKİYE’YE BAĞLIYORUZ

BAKAN YILDIRIM: NAHÇİVAN’I TÜRKİYE’YE BAĞLIYORUZ

BAKAN YILDIRIM: NAHÇİVAN’I TÜRKİYE’YE BAĞLIYORUZ17.10.2012

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan Demiryolu Projesi'yle Nahcivan'ın Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale geleceğini söyledi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın 5'incisi Trabzon'da başladı. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan Demiryolu Projesi'yle Nahcivan'ın Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale geleceğinin müjdesini verdi. Bakan Yıldırım, Türk dünyasının, Türk dilini konuşan topluluklara denildiğini ancak bir gerçeğin de görülmesi gerektiğini belirterek, ''Onlarca yıllar süren asimilasyon politikalarının sonucu Türk diye sadece birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Konuşmaya gelince o kadar başarılı olduğumuz söylenemez. Halbuki bu dilin zenginliğine girdiğimizde, kaynağına vardığımızda birbirimizi rahatlıkla anlayacak çok zengin bir birikim olduğunu da biliyoruz. Belki üzerimize düşen, yapmamız gereken, ortak kelimelerin tespiti için çok titiz bir çalışma yapmak lazım." dedi.

Özellikle doğu ile batı arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olarak artırılması için çok stratejik projelere önem verdiğini anlatan Yıldırım, "Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye'yi birbirine bağlayan Bakü-Tiflis Kars Projesi, 2013 yılının sonunda işletmeye alınacak. Çin'in Urumçi Bölgesi'nden yola çıkan tren, Londra'ya kadar Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 60 metre dibinden birbirine bağlayan Marmaray tünelinden geçerek, Londra'yı Çin'e bağlayan tarihi İpekyolu'nu, modern demir İpekyolu olarak tekrar hayata geçiriyoruz. Bu bir hayaldi ama bugün artık gerçek olmasına günler sayıyoruz. Nasıl Osmanlı daha demiryollarının insanlığın hizmetine girdiği ilk günlerde, İstanbul-Bağdat Demiryolu'nu Sultan Abdulhamit'in vizyonuyla, uzak öngörüsüyle bütün karşı çıkmalara rağmen 5 yılda tamamladıysa bu önemli projeyi de biz sadece ülkemize, İstanbul'a değil, Kafkasya'ya, Ortaasya'ya, Uzakdoğu'ya, Balkanlara ve Kuzey Avrupa'nın en uç noktasına kadar kazandırıyoruz." diye konuştu. Bir başka projenin de Şahdeniz Projesi olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Azeri gazının Erzurum'a taşınması ve buradan bütün Anadolu'ya hizmet verir şekilde dağıtılmasıdır. Yeni bir proje. Çok önemli bir proje de TANAP Projesi'dir. TANAP Projesi tam bir barış ve kardeşlik projesidir. Avrupa'nın enerji güvenliğini temin edecek Azerbaycan'dan başlayıp, Anadolu üzerinden Avrupa'ya uzanacak doğalgaz projesidir. Bu projede fiilen başlamıştır. Geçtiğimiz ay Azerbaycan'a yaptığımız ziyarette Sayın Başbakanımızın başkanlığında çok önemli bir karara vardık. Nedir bu karar? Yeni bir demir yolu projesi. Bu proje Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan projesi. Böylece artık Nahcivan'da demir yoluyla Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale gelecek." dedi.

Yol ve suyun medeniyet olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldırım, son 9 yılda 16 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlattı. "Yolları böldük, milleti birleştirdik, yolları böldük, hayatları birleştirdik." diyen Yıldırım, "Sadece Türkiye'de değil, kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de adanın her tarafını bölünmüş yollarla donattık. Kıbrıs için bizim tek bir ilkemiz var. Türkiye'de ne varsa, Kıbrıs'ta da o olacak. Bu düşünceyle çalıştık, bu şekilde bugüne kadar hiçbir hizmetten, hiçbir şeyden kaçınmadık." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde Suriye'deki iş savaşa da değinen Bakan Yıldırım, dünyanın 7 harikasından biri olan ve iki savaş geçiren Bağdat'ın başına gelenlerin şimdi de Şam ve Halep'in başına geldiğine vurgu yaptı. Suriye'de yaşananların düşmanın değil, ülke yönetiminin yaptığına dikkat çeken Yıldırım, daha fazla Müslüman kanı dökülmeden Suriye yönetiminin bu yanlış yoldan dönmesi gerektiğini söyledi. Suriye konusundaki tavra nedeniyle BM'ye de eleştirilerde bulunan Bakan Yıldırım, "BM'nin uzun süreden beri küresel sorunlarda çözüm konusunda düştüğü acziyetin ortadan kalkması ve bu küresel organizasyonun 5 biradere teslim edilemeyecek kadar önemli olduğunun insanlık tarafından bugün beklendiği en önemli gündür. Bugün görevini yapamazsa bundan sonrada asla küresel barış adına bu organizasyon itibar kaybetmeye devam edecektir." dedi.

Kaynak: UDHB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr