Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVAYOLU İŞLETMELERİ UÇUŞ İZİNLERİNİ ELEKTRONİK ORTAMDA ALABİLECEK

HAVAYOLU İŞLETMELERİ UÇUŞ İZİNLERİNİ ELEKTRONİK ORTAMDA ALABİLECEK

HAVAYOLU İŞLETMELERİ UÇUŞ İZİNLERİNİ ELEKTRONİK ORTAMDA ALABİLECEK11.10.2012

28 Ekim tarihinde başlayacak olan 2012 Kış Tarife Dönemine yaklaşırken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havayolu işletmelerinin uçuş başvurularını internet üzerinden yapmalarına olanak sağlayan "E-Permi" uygulamasını hayata geçirdi.
 
Yerli ve yabancı havayolu işletmelerinin Türkiye hava sahasını ve havaalanlarını kullanarak yapacakları sivil uçuşlar için SHGM'den alacakları izinler (permi) artık internet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.
 
Daha önce işletmeler,  SHGM'ye yazılı olarak başvuru yapmakta, onaylanan tarifeler resmi yazıyla işletmelere ve ilgili kuruluşlara bildirilmekteydi. Yeni uygulama kapsamında ise,  2012 kış sezonu itibariyle, tarifeli/ tarifesiz yolcu ve kargo seferlerine ait tüm uçuş izin başvuruları ve bunlara ilişkin onaylar Sivil Havacılık Bilgi Yönetim Sistemi (otomasyon) üzerinden yapılabilecektir.
 
Sivil Havacılık Bilgi Yönetim Sistemi çerçevesinde geçtiğimiz seneden itibaren bazı uçuş izinleri (değişiklikler, ilaveler, transitler) sistem üzerinden izinlendirilmeye başlanmıştı. Pilot/kısmi uygulamanın ardından permi başvuruların tümüyle elektronik ortamda yapılmasına karar verildi. Böylece iş süreçlerini elektronik ortama taşıyarak etkinlik, verimlilik ve maliyet tasarrufu elde edilmesi, ortak veritabanı oluşturulması ve uçuş başvurularının daha sağlıklı yapılabilmesi hedefleniyor.
 
2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde SHGM'nin onayına tabi olan uçuş izin başvurularında uygulanacak yeni sisteme ilişkin bir de genelge yayımlandı.

Yayımlanan Genelge'ye göre, herhangi bir gecikme ve mağduriyetin yaşanmaması ve uçuş izinlerinin zamanında verilebilmesi için başvuruların ulusal ve uluslararası mevzuata uygun bir şekilde eksiksiz olarak elektronik sistem üzerinden yapılması istendi.
 
Genelgede ayrıca, havayolu işletmelerinin Genel Müdürlük tarafından verilen uçuş izinlerine uygun şekilde tarifelerin açıklanması, planlamaların yapılması ve uçuş programında belirtilen saatlere uygun olarak bilet düzenlenmesi gerektiği de belirtildi.

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr