Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 21. YÜZYILDA TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ SOĞUK SAVAŞ REKABETİNDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA

21. YÜZYILDA TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ SOĞUK SAVAŞ REKABETİNDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA

21. YÜZYILDA TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ SOĞUK SAVAŞ REKABETİNDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA08.10.2012

Bölgesel rekabet içerisindeki iki ülke olan Türkiye ve Rusya artan ticaret hacminin iki ülke arası diplomatik ilişkilere olumlu etkileri sonucu rekabetin yerine stratejik ortaklık ideali çerçevesinde ilişkilerini geliştirmektedirler.

Devletler arasında olduğu kadar toplumlar arasında da hızlı bir yakınlaşmanın yaşandığı günümüzde, ikili ilişkileri geliştirecek ortak projelere olan ihtiyaç da artış göstermektedir. Bu çerçevede, Türk Rus Kültür Vakfı’nın öncülüğünde; Türk ve Rus akademisyenleri ortak bir tartışma zemininde bir araya getirmeyi ve Türk Rus ilişkilerini akademik sahada da teşvik etmeyi amaçlayan sempozyumlar serisi başlatılmıştır.

Sempozyumlardan ilki, İstanbul Üniversitesi Doktora Salonunda İstanbul Üniversitesi ve Türk Rus Kültür Vakfı işbirliği ile Türkiye ve Rusya arasında Tarihi Kültürel ve Ekonomik İlişkiler başlığı altında 5 Nisan 2012 Tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Geniş katılımla gerçekleştirilen bu sempozyumun ardından serinin ikinci sempozyumu St. Petersburg Rus – Türk Kültür Merkezi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile 21. Yüzyılda Türk-Rus İlişkileri “Soğuk Savaş Rekabetinden Stratejik Ortaklığa” başlığı altında 5 Ekim 2012 tarihinde, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah CENGİZ,  Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Rauf VERSAN  ve Prof. Dr. Murat ERDAL katılımlarıyla St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumun “Rekabetten Ortaklığa Türk-Rus Diplomatik İlişkileri” adlı oturumunda Prof. Dr. Rauf  VERSAN “Türk Rus ilişkileri ve Boğazlar Meselesi” başlıklı sunumu  ile katılımcıları bilgilendirmiştir. 

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah CENGİZ’in başkanlığını yürüttüğü Türk-Rus İlişkilerinde Toplumsal ve Ekonomik Faktörlerin Rolü adlı oturumda“Avrupa, Rusya, Türkiye üçgeninde ilişkiler”, Türk- Rus Ekonomik İlişkileri, Türk – Rus İlişkilerinde Yeni Fikirler ve Türk-Rus Ticaretinde Lojistik” konuları tartışılmıştır.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ERDAL “Türkiye-Rusya Ticaretinde Lojistik” konulu sunumu ile iki ülke arasında artan ticari ilişkiler sonucu ortaya çıkan sorunları mevzuat ve taşıma türleri temelinde  değerlendirmiştir.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr