Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKTE BİLGİ GÜVENLİĞİ VE İLETİŞİM

LOJİSTİKTE BİLGİ GÜVENLİĞİ VE İLETİŞİM

LOJİSTİKTE BİLGİ GÜVENLİĞİ VE İLETİŞİM28.09.2012

Lojistik sektörü sadece taşımacılık ve depolama yapan bir sektör değildir. Taşınan ve depolanan ürünlerin tedarik zinciri içindeki hareketlerini, operasyonları yönetmek işin temelidir. Yönetim de ancak bilginin temin edilmesi, işlenmesi ve bir karar bağlanması ile mümkün olmaktadır.  Bu nedenle lojistik süreç içinde bilginin, doğru zamanda, doğru bilgi,  doğru kaynaktan, doğru şekilde, doğru maliyetle temin edilmesi gerekmektedir. Doğru bilgi değerli bir varlıktır kullanılması ve korunması gerekmektedir.

Türkiye'nin 2023 yılına ait büyüme projesi büyük bir hedeftir. Bu hedefin gerçekleşmesi ancak  Türk halkının, sanayicisinin, tüccarının, resmi kurumlarının lojistiğe olan ilgisi ve farkındalığına bağlıdır.  Ülkemizin lojistik potansiyeli, altyapısında ve lojistik fonksiyonlarında planlı artış, başlı başına yakın incelemeye değecek bir konudur. Bu hedefe ulaşmak için gereken şey, iletişim stratejilerinin belirlenmesi ve bilgi güvenliğidir.

Hızlı büyüme işletmelerin çoğu için büyük bir risktir. Büyümeyi yönetmek en büyük fırsat-sorun olarak karşımıza çıkar. Sağlıklı büyüme ile başa çıkmada etkili, yenilikçi ve güvenlik odaklı iletişim stratejilerine ihtiyaç bulunmaktadır: Yeni altyapı bileşenleri, yeni fonksiyonel varlıklar ve hızla büyüyen lojistik hacmi ilk gereksinmedir. Özü itibariyle farklı iletişim araçları, ihtiyaçları ve içeriği ile farklı lojistik bileşenlerin çeşitli sahipleri ikinci faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak da bilgi güvenlik zincirinin bozulmasının maliyeti artırmasıdır.

Bu önemli konuda bir uyanış başlatmak, adayları ve geleceğin liderlerini belirlemek için yurt dışında oluşan bilginin Türkiye'ye getirilmesi gerekmektedir. Kendisini tanıma şansı bulduğum" IS consultant and auditor " Sayın Sven Wetter, ve  iş arkadaşı  "Chief security event officer Sayın Göran Eliasson", 6 Ekim tarihinde Türkiye'ye bir günlük bir workshop için gelmeyi kabul etmişlerdir. Tam gün sürecek olan workshop ile ilgili bilgiyi aşağıdaki linkten alabilirsiniz.

http://www.bosphorusconferences.com/

Bu workshop interaktif bir deneyim olmayı amaçlamaktadır. Bilgi akışı etkili, eğlenceli ve yaratıcı uygulamalı eğitimler ile sağlanacaktır. Nihai amaç katılımcıların Bilgi Güvenlik Yönetimi odaklı Bilgi ve İletişim yönetiminin farklı yönlerini kavramasıdır. Bu workshopta lojistik işletmelerin işlevselliğine bağlı ana tehditleri, güvenlik açıkları ve etkilerini saptama açısından Bilgi Güvenliğine, ve Bilgi Güvenlik Yönetim Sistemleri için fiili dünya standartlarına, ISO27001'in direktiflerini basitleştiren yöntemlere yer verilecektir. Basitleştirilmiş ve konsolide edilebilir bilgilendirme faaliyetlerinin yöntemlerine ve bilginin kendisine değinilecektir. Talihsiz olaylara nasıl hazırlanılacağı, kaybolan ya da bozulan bilginin etkisi/maliyeti ve riskinin nasıl hesaplanacağını görmek için uygulamalı vaka çalışmaları kullanılacaktır. Bilgi güvenliğinin ciddi ihlallerinin gerçek dünya örnekleri görüşülecektir ve olayların tekrarından korunmak için etki ve yöntemleri üzerinde durulacaktır. İnsanlar ve makineler dahil olmak üzere varlık açıklarını tanımlamak için mevcut yöntemleri ve güvenlik açıklarının nasıl azaltılabileceği tetkik edilecektir. Örgütü etkilemek için açıkları kullanacak tehditleri ve bu tehditlerle nasıl başa çıkılacağını gösterilecektir.

Mevcut güvenlik prosedürlerinin basitleştirilmesine, etkin hale getirilmesi, azaltılmış vaka maliyetleri anlamına gelen keskin ve etkili olay çözümü, personel, müşteriler ve tedarikçiler arasındaki güvenlik hissinin sadakati arttırması, iş gücü arasında artan sorumluluk hissi, daha iş eforu odaklı olmaya yönlendiren net iş tanımları, çalışanlar ve tedarikçiler ile daha az anlaşmazlığa yol açan daha şeffaf sözleşmeleri, bilişim zincirinin kontrolü için daha az zaman kullanılması, esas işe daha fazla zaman ayrılması, kategorize edilen önemli varlıkların korunması için etkin çabalar oluşması, böylece varlığın arıza sıklığı ve maliyetinin azaltılması örneklerle işlenecektir.

Umarım sınırlı sayıda katılımcı için düzenlenen bu work-shop'a katılma şansı bulursunuz. Farklı bir dünya göreceğimize eminim.
 
Atilla Yıldıztekin/Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr