Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / UKRAYNA İLE ORTAK OPERASYON PLANI İMZALANDI

UKRAYNA İLE ORTAK OPERASYON PLANI İMZALANDI

UKRAYNA İLE ORTAK OPERASYON PLANI İMZALANDI 26.09.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Ukrayna ile gerçekleştirilen anlaşma süreçlerinin Türkiye''nin Ukrayna''ya yönelik 2015 yılı 20 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefine vesile olacağını ifade etti.

Türkiye ile Ukrayna Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı''nın ikincisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Ukrayna Gümrük İdaresi Başkanı Ihor Kaletnik Başkanlığında İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü''nde gerçekleştirildi.

Altunyaldız, bu anlaşmayla gümrük alanındaki tüm konuların en üst düzeyde görüşüldüğü, bilgi ve tecrübe paylaşımının yollarının arandığı, sorunların masaya yatırılıp çözüm önerileri geliştirildiği ve yeni projelerin üretildiği Gümrük İdaresi Başkanları toplantıları konseptini geliştirdiklerini belirtti.

Toplantının ana misyonu hakkında konuşan Altunyaldız, ''''Bu toplantıların ana misyonunun tedarik zincirini güven altına almak, insan ve kamu sağlığını korumak, ticareti geliştirmek ve hızlandırmak olduğunu düşünüyoruz. 2011 yılında Ukrayna''da yapmış olduğumuz ilk toplantının ikincisini bugün İstanbul''da yapıyoruz'''' dedi.

Toplantıda almış oldukları kararları kısaca özeleyen Altunyaldız, ''''Öncelikle yüksek düzeyli stratejik konsey toplantılarında iki ülke başkanlarının ortaya koymuş olduğu 2015 yılı 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmine dönük gümrük idarelerinde işlemlerin hızlandırılması, rekabetin artırılması ve gümrük idarelerindeki sorunların minimum hale getirilmesi konusunda ortak bir prensip kararı alındı. Ukrayna ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma süreçleri 2015 yılı hedefimiz olan 20 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmamıza vesile olacaktır'''' değerlendirmesinde bulundu.

Altunyaldız, iki ülke arasında 2002 - 2011 yıllarında dış ticaret hacminin sürekli artış göstermiş olduğunu ve bu yıllar arasında ortalama her yıl yüzde 25 artarak 2002 yılındaki 1 milyar 300 milyon dolarlık işlem hacminin 2011 yılında 6 milyar 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşmış olduğunu söyledi.

-''Uyuşturucu, Sigara Ve Madde Kaçakçılığı İle Mücadeleye Yönelik Operasyon Eylem Planı hususunda mutabakat zaptı imzaladık''''-

Ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesine değinen Altunyaldız, ''''Ukrayna ile ilk aşamada pilot proje olarak ülkemizden Zonguldak Limanı, Ukrayna tarafından Evpotaria ve Sivastopol limanlarından başlamak üzere, bu güzergahta taşınan eşya ve araca ilişkin verileri paylaşma kararı aldık. İkinci ulaştığımız ve son derece önemli mesafe aldığımız bir diğer konu da ''Uyuşturucu, Sigara Ve Madde Kaçakçılığı İle Mücadeleye Yönelik Operasyon Eylem Planı'' hususunda mutabakat zaptı imzaladık'''' dedi.

Gümrük idarelerinin fonksiyonları için Altunyaldız, ''''Bir taraftan güvenli ticareti geliştirmek ve diğer taraftan yasal olmayan kaçakçılıkla mücadeleyi en üst düzeyde yapmayı başarabilmektir. Yapılacak operasyonlarla ilgili Ukrayna ile mutabakata vardık. Diğer bir konu da karşılıklı olarak ortak eğitim çalışmaları olmuştur. Bu minvalde 2013 yılında hizmete alacağımız detektör köpek yetiştirmek için köpek eğitim merkezinde ortak çalışmalar yapmayı ve bu alanda tecrübelerinden faydalanmak için ortak bir mutabakata vardığımız diğer konu olmuştur'''' şeklinde konuştu.

-''''Türkiye Ukrayna için son derece önemli bir ortak''''-

Ukrayna Gümrük İdaresi Başkanı Ihor Kaletnik ise  Türkiye''nin ne kadar geliştiğini gördüklerini özellikle de İstanbul''un çok geliştiğini vurguladı.

Gümrük mevzuatlarının birbirine uyumlu hale getirilmesi için bugün önemli birkaç adım attıklarını belirten Kaletnik, ''''Normal vergi mükellefleri için gümrüğün farkedilmez bir varlık olması gerekiyor. Aynı zamanda her türlü suç örgütleri için bu, aşamayacakları bir engel olmalı'''' dedi.

Türkiye''nin, Ukrayna için son derece önemli bir ortak olduğunu dile getiren Kaletnik, ''''Ukrayna cumhurbaşkanı ve Türkiye Başbakanı en son Ukrayna''da yapmış oldukları görüşme esnasında belirledikleri konular bizim için emirdir. Biz bunu hayata geçirmek zorundayız. Bugün bilgi transferi konusunda ve suçlar ile ilgili önemli adımlar attık. Aynı zamanda  uluslararası ulaşım koridorlarının geliştirilmesi ve gümrük prosedürlerin kolaylaştırılması için bu anlaşma ciddi önem taşıyor. Karşılıklı güven ortamı içinde çalışmaya devam edeceğiz'''' ifadelerini kullandı.

Kaynak: T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr