Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BAKAN YILDIRIM ROMANYA ULAŞTIRMA BAKANI SİLAGHİ’Yİ AĞIRLADI

BAKAN YILDIRIM ROMANYA ULAŞTIRMA BAKANI SİLAGHİ’Yİ AĞIRLADI

BAKAN YILDIRIM ROMANYA ULAŞTIRMA BAKANI SİLAGHİ’Yİ AĞIRLADI 21.09.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ovidiu İoan Silaghi ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında özellikle son yıllarda gerçekleşen üst düzey ziyaretlerle ilişkilerin güçlenerek, iki ülke ticaretindeki rakamlara da yansıdığını, 2011 sonu itibariyle 6,6 milyar dolar seviyelerine ulaştığını kaydetti. İki ülke arasındaki ulaşım imkanlarının geliştirilmesiyle bu rakamların çok daha yüksek seviyelere çıkacağını ifade eden Yıldırım, konuk bakanın ziyareti kapsamında Romanya ile ilişkilerin nasıl daha ileriye taşınabileceğini değerlendireceklerini söyledi. Romanya'nın Balkanlar'da Türkiye'nin en önemli müttefik ülkelerinin başında geldiğini belirten Yıldırım, başından beri Romanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda samimi desteğini sürdürdüğünü, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ortak projelerde Romanya'yla da birlikte çalışmayı arzu ettiğini dile getirdi.

Bakan Yıldırım, genişleyen Avrupa'nın ulaşım ağının Romanya ve Türkiye üzerinden Orta Doğu'ya devam etmesini sağlayacak önemli projeler olduğunu düşündüklerini ifade etti. Türkiye'nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin dönem başkanı olduğunu anımsatan Yıldırım, bu çerçevede Kasım ayı içerisinde İzmir'de Bakanlar düzeyinde bir toplantı gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi ve konuk bakanı buraya davet etti.

Bakan Silaghi de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Bakan Yıldırım'ın büyük katkısı olduğunu belirtti. Türkiye'nin Romanya'nın ihracatında 4'üncü, ithalat sıralamasında ise 9'uncu sırada yer aldığını ifade eden Silaghi, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olmasında siyasi ve ticari manada menfaatimiz var. O yüzden karma komisyonlar sırasında özellikle ulaştırma konusunda beraber çalışıp, projeler üretmemiz gerekiyor. Çünkü bu ortak projeler Türkiye'yi de Avrupa'ya yakınlaştıracak'' dedi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, metro çalışmaları nedeniyle kapatılılan İnönü Bulvarı'yla ilgili, ''Meclis güzergahındaki yolun açılması Ekim sonu gibi planlanıyor ama arkadaşlar daha önce açılması için ellerinden gelen gayreti gösterecekler. Hedefimiz ekim sonundan önce açmak'' dedi. Bakan Yıldırım, yerel seçim takviminin öne alınmasının metro çalışmalarını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti: ''Ankara metrolarında 2 hattın, Batıkent-Sincan ile Kızılay-Çayyolu hatlarının 2013 sonunda tamamlanması hedeflenmişti. Aynı şekilde Marmaray ile Ankara-İstanbul Hızlı Treninin 2013 sonu itibariyle tamamlanmasını hedefliyoruz. Seçimlerin öne alınmasıyla birlikte burada ne yapabiliriz, onun çalışmasını yapıyoruz. Hizmetler seçime yönelik yapılmaz, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye yöneliktir. Seçimler gelip, geçicidir ama hizmetler kalıcıdır. Bütün ekibim bu anlayışla gece gündüz çalışıyor.''
Kaynak: UDHB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr