Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İŞBİRLİĞİ YAPMAYANLAR BU YÜZYILDA KAYBEDERLER

İŞBİRLİĞİ YAPMAYANLAR BU YÜZYILDA KAYBEDERLER

İŞBİRLİĞİ YAPMAYANLAR BU YÜZYILDA KAYBEDERLER14.09.2012

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uluslararası İş Forumu'nda "İşbirliği yapmayanlar bu yüzyılda kaybedecekler. Çünkü bu yüzyıl işbirliği yüzyılı olacak" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uluslararası İş Forumu'nda küresel çapta "işbirliği"ne vurgu yaptı. 88 ülkeden iş adamlarına hitap eden Hisarcıklıoğlu, "İşbirliği yapmayanlar bu yüzyılda kaybedeceklerdir. Çünkü bu yüzyıl işbirliği yüzyılı olacak" görüşünü dile getirdi. Kuruluşunun 60. yılını kutlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Uluslararası İş Forumu'na ev sahipliği yaptı. Organizasyonda 88 ülkeden bin işadamı, iş dünyasının nabzını tuttu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, küresel sorunları çözmek adına küresel aklın sesine kulak verilmesi gerektiğini belirterek, "İşbirliği yapmayanlar bu yüzyılda kaybedecekler. Bugün hepinize aslında ortaklarım diye hitap etmek istiyorum. Bu salonda dünyanın her yerinden gelen bin kişiyiz. Bu platform işbirliği kurmak için sizlere muhteşem bir fırsat sunuyor" dedi.
Hisarcıklıoğlu, oda başkanlarına seslenerek, "Oda sistemimizi güçlendirmek için hep birlikte çaba göstermeliyiz. Bizim bir ortak paydamız var. Hepimiz, ülkelerinin, bölgelerinin kanaat önderleriyiz. Bu devirde sihirbaz ortak akıl, sihir ise yapısal reformlardır. Bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inşa etmek zorundayız. Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorundayız. Ya hep beraber kazanacağız, ya da hep beraber kaybedeceğiz. Birliktelik formülü hayata geçirilirse nelerin yapılacağını 2001 krizinde gördük. Memuru, işcisi, işadamı bir araya gelerek krizin etkilerini ortadan kaldırmak için çabaladılar" açıklamasını yaptı.

"ABD için 2013 zor geçebilir"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünyadaki belirsizliğe dikkat çekerek, güven ortamının en hızlı şekilde oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Küresel ekonomik konjonktürün özellikle iş dünyası için çok önemli olduğunu ifade eden Babacan, "Önünü göremeyen şirketler bu yüzden yatırım yapamıyor, bankalar kredi vermek istemiyor ve tüketici de harcamıyor. Dünyanın pek çok yerinde bu etkileri görüyoruz" dedi. Hükümetlerin ekonomi politikalarının da ikilemler içerdiğini söyleyen Babacan, birçok ülkenin kısa vadeli hesaplarla hareket ettiğini, bu kısa vadeli politikaların da ciddi problemleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Başta Çin ve Hindistan olmak üzere, büyüme beklentilerinin aşağı revize edildiğini vurgulayan Babacan, "Politikaların merkezine güven unsuru yerleştirilmediği sürece bu işin bir çözümü yok. Avrupa'da da bu anlamda pek çok karar alındı ancak uygulanması önemli. 2012-2013 sınavı ancak iyi bir uygulamayla verilebilir. Bugün nasıl Avrupa'yı tartışıyorsak gelecek yıl Amerika'yı tartışıyor olabiliriz. Özellikle seçimlerden sonraki Amerika'yı zor bir dönem bekliyor. Ekonomi politikasını netleştirmesi gerekli. Tüm finans sistemi devlete, o devletin hazinesine olan güvenin üzerine inşa edilmiş durumda" görüşünü savundu. Ülkelerin korumacı politikaya sırtını dayamamaları gerektiğini savunan Babacan korumacı politikaların sonuçlarının iyi değerlendirilmesini istedi.

Sorun ekonomideki adaletsiz yapı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise küresel zenginliğin yüzde 64'üne dünya nüfusunun sadece yüzde 14'ünün sahip olduğuna dikkat çekerek, "Sosyal adaletin, sosyal refahın sağlandığı bir dünyada ekonomik kriz riski çok azdır. Üretimden ziyade tüketime, borsa oyunlarına veya finansal spekülasyonlara dayanan bir ekonomi; orta ve uzun vadede sıkıntılar oluşturmaya devam edecektir" yorumunu yaptı. Türkiye zor bir kavşak
noktasında, zor ama fırsatlarla dolu bir coğrafyada bulunduğunu anlatan Yazıcı, "Coğrafi konumumuz, yükselen ekonomimiz ve potansiyelimizle işbirliği yapan dostlarımıza da önemli imkanlar sunuyoruz. Bu vesileyle tüm dünyadan işadamlarını Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr