Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DOĞU KARADENİZİN İHRACATI ARTIŞTA

DOĞU KARADENİZİN İHRACATI ARTIŞTA

DOĞU KARADENİZİN İHRACATI ARTIŞTA04.09.2012

DKİB'e bağlı 4 ilden, 8 ayda yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden, yılın 8 ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttığı bildirildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2012 yılının Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar 58 milyon 978 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış yaşandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde 999 milyon 269 bin 14 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den gerçekleşen ihracatta 467 milyon 57 bin dolarlık ihracatla fındık ve mamullerinin birinci, 218 milyon 118 bin dolarlık ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 204 milyon 246 bin dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Ocak-Ağustos döneminde 105 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ülkeler Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Fransa ve Almanya oldu. Bölgeden yapılan ihracat oranının, aynı dönemde ülke genelinde gerçekleşen yüzde 2,4 artış oranının üzerinde olması, ihracatçıların başarısını açıkça ortaya koymaktadır. Avrupa piyasalarında yaşanan daralma, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan karışıklıklar nedeniyle bu bölge ülkeleri ihracatında yaşanan düşüşler, en önemli pazarlar olarak ön plana çıkan Rusya, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri ve Avrasya ülkeleri pazarlarına daha fazla önem vermemiz gerektiğini ortaya çıkarmaktadır."
Gürdoğan, bu ülke piyasalarına yönelik ihracatın her geçen gün arttığını ancak altyapı sorunları nedeniyle daha yüksek olması gereken artışın çok düşük kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Oysa ki özellikle Doğu Karadeniz Bölgemizin coğrafi yakınlık açısından var olan çok önemli avantajı, bu ülke piyasalarından daha çok pay almamızı gerektirmektedir. Bunun için yetkililerden Rusya Federasyonu ve diğer hinterlandı ülkelere kara ve deniz yoluyla geçişimizi sağlayacak ve halen kapalı olan alternatif ulaşım yollarının bir an önce açılması konusunda girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz. Doğu Karadeniz Bölgemiz için talep edilen lojistik merkezin altyapı çalışmalarının da bir an önce sonuçlandırılmasını talep ediyoruz."

Terör olaylarını kınadı

Yaşanan terör olayları dolayısıyla artan ihracat rakamlarına sevinemediklerini belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Son günlerde hızla artan terör olayları ve şehit olan kahraman askerlerimiz yüreğimizi yakmaktadır. İhracat camiası olarak bu olaylara sebebiyet veren, içerden ve dışarıdan destek veren hainleri, ülkemizin birlik ve beraberliğine darbe vurmaya çalışan dış mihraklar ve bunların içerde beslediğimiz uşaklarını nefretle kınıyoruz. Kahramanca ülkemizin savunmasını yapan, minnet duyduğumuz şehitlerimize Allah'tan rahmet, çok değerli ailelerine ve değerli askerlerimize başsağlığı dileklerimizi sunarız."

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr