DHL, 3 - 7 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında, UNDP Türkiye ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte havalimanlarını afetlere hazırlık eğitimine başlıyor
DHL, afet durumlarında gerekli lojistik desteğin sağlanması amacıyla, “Yaşam Sorumlulukları” başlığı altında, “DHL Afet Müdahale Ekibi”, Türkiye’deki çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda uluslararası alanda yapılan işbirliğini Türkiye’ye taşıyan DHL, UNDP Türkiye (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) işbirliği ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin de katkılarıyla İstanbul havalimanlarında “GARD “Get Airports Ready for Disaster – Havalimanlarının Afetlere Hazırlık Eğitim Programı”nı uygulamaya başladı.
DHL Afet Müdahale Ekibi tarafından beş gün süresince yürütülecek eğitim programı ile hem havalimanları hem de ilgili personel, afet sonrası lojistik şartlarına hazırlanıyor. Eğitim, yerel lojistik kapasitesini ve bilgi birikimini belirleyerek, doğal afet sonrası havalimanlarına önceden planlanmamış ölçüde yardım malzemesi geldiğinde yaşanabilecek aksaklıkları önlemeyi amaçlıyor. Endonezya, Nepal ve Bangladeş’te başarıyla hayata geçirilen eğitim programı sırasında havaalanı personelinin yanı sıra yerel yetkililer ve devlet yetkililerinin de özel gereksinimlerini değerlendirerek buna uygun detaylı acil durum planları oluşturuyor.
Türkiye’nin son derece gelişmiş bir ülke olduğunu ancak afet sonrası dönemlerde, özellikle lojistik konusunda, özel gereksinimlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Deutsche Post DHL Kurumsal İletişim ve Kurumsal Sorumluluk Direktörü Christof Ehrhart; “GARD girişimimiz, afet sonrası lojistik konusundaki uzmanlığımızı, afetler yaşanmadan önce yerel uzmanlara aktarma fırsatını sunuyor. GARD, doğal afetler sonrasındaki olağan yönetim faaliyetlerine önemli ve verimli bir katkı sağlıyor. Bu konuda Türkiye’deki yetkililerle birlikte çalışma fırsatını bulmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Aktif tektonik bölgede yer alan Türkiye afetlere hazırlanıyor
Düzenli olarak depremlerin yaşandığı, tektonik olarak aktif bir bölgede yer alan ülkemiz geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Van şehrinde gerçekleşen 7,2 şiddetindeki büyük bir deprem ile sarsılmıştı. Pek çok vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaralandığı deprem sebebiyle bölge genelinde 11 binden fazla yapı zarar görmüştü.
Basın toplantısında GARD programının, afet yönetiminin profesyonelleştirilmesi açısından çok yararlı bir girişim olduğunu vurgulayan DHL Express Türkiye ve Fransa CEO'su Michel Akavi, "220’den fazla ülke ve bölgede operasyon yürüten Deutsche Post DHL Grubu olarak, kurumsal sorumluluk bizim için büyük stratejik öneme sahip. Üzerinde çalıştığımız ve yaşadığımız dünyaya bir katkıda bulunmak, işimiz kadar değerli. GARD programı sayesinde, ne yazık ki hayatın bir gerçeği olan doğal afet süreçlerinde, yuvamız olarak gördüğümüz havalimanlarımızda meslektaşlarımızla birlikte çalışabileceğiz” mesajını verdi.
UNDP Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Programı Yöneticisi Dr. Katalin Zaim: “Afetlerin etkileri bize; en hazırlıklı olduğu varsayılan ülkelerin bile doğanın güçlü yıkıcı etkilerinden muaf olamayacağını hatırlatıyor Afetlere hazırlıklı olma ve afet riskini azaltmaya yönelik her türlü çaba, UNDP’nin güçlü bireyler, güçlü toplumlar yaratma misyonu ile örtüşüyor. Bu bağlamda, DPDHL ve UNDP’nin işbirliği ile oluşturulan ve özellikle risk taşıyan bölgelerdeki havaalanlarının afetlere hazırlıklı olması için kapasite geliştirmeyi amaçlayan GARD eğitim programı, uluslararası yardım çabalarının daha etkin olmasında önemli bir role sahip. Bu eğitiminin, olası afet durumunda İstanbul’daki havaalanlarında yardımların daha planlı ve koordineli bir biçimde ilgili yerlere ulaştırılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Ulu Önder Atatürk’ün “Felaket başa gelmeden evvel önleyici tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur” özdeyişi ile sözlerine başlayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Atatürk Havalimanı Baş Müdürü Celal Özuğur; “12 milyon metrekarelik bir alanda, 35 bin çalışanı ve günlük ortalama 955 uçuş ve 114 bin 225 yolcu kapasitesi ile; işletmesinden hava trafiğine, güvenliğinden gümrüğüne, yolcu ve yük taşımacılığından yer hizmetleri ve terminal hizmetlerine kadar birçok kurum ve kuruluşun hizmet verdiği havalimanımızda bir afet halinde yoğunluğun daha da artacağı gerçeği karşısında koordinasyonun önemi göz ardı edilemez.
Gerçekleştireceğimiz eğitimin başarılı ve verimli geçmesini diliyor, bu eğitimin bir sonuç değil başlangıç olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.
Gönüllü GARD Programı ile hızlı ve etkili mücadele
Deutsche Post DHL'in GARD programı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile, havaalanı lojistik yönetiminde görev alan havaalanı personeli, yerel güvenlik görevlileri ve ulusal doğal afet kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı amacıyla hazırlandı. 2009 yılında başlatılan GARD programı, doğal afet yardım ve kurtarma lojistiğindeki zorluklarla hızlı ve etkili bir şekilde mücadele edilebilmesini amaçlıyor.
GARD eğitimcileri, Deutsche Post DHL'in afet yönetimi için hazırladığı önlem programında gönüllü olarak özel eğitim alarak tecrübe kazanmış lojistik ve eğitim uzmanlarından oluşuyor. GARD programı İstanbul'daki iki havaalanında yaklaşık 30 çalışanın katılımı ile gerçekleşecek. Katılımcılar arasında Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının personel üyelerinin yanı sıra İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Bodrum, Dalaman, Nevsehir, Trabzon havaalanlarından temsilciler de bulunuyor. İlgili paydaşların lojistik bilgilerinden yararlanılması hedefi ile güvenlik görevlileri ve kamu görevlileri de eğitime katılacak.
GARD konsepti, Deutsche Post DHL’in afet yönetim sistemini tamamlamayı ve şirketin gönüllü Afet Müdahale Ekibi’nin çalışmalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Grubun kurumsal sorumluluk programı GoHelp’in bir parçası olarak kurulan ekip, 2005 yılından bu yana 20’nin üzerinde havalimanında, ulaşan yardım malzemelerinin dağıtımına yardımcı oldu. Afet Müdahale Ekibi 2005 yılından bu yana Birleşmiş Milletler ile yakın işbirliği içerisinde ücretsiz olarak görev yapıyor.
Kaynak: Lojistik Haber