Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN LİMANINDA ELLEÇLEME MİKTARI ARTTI

MERSİN LİMANINDA ELLEÇLEME MİKTARI ARTTI

MERSİN LİMANINDA ELLEÇLEME MİKTARI ARTTI31.08.2012

Mersin Limanı’nda, yılın ilk 6 ayında elleçlenen yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Haziran Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, ithalat yüklerindeki artış, Mersin Limanı’nda elleçlenen yük miktarını da artırdı. Buna göre, 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin ili elleçlenen yük miktarı, önceki yıla göre yüzde 25 artarak 15 milyon 656 bin 499 ton olarak gerçekleşti. Yük trafiğinde geçen yıla göre yükleme tonajı yüzde 4 artarak 5 milyon 83 bin 728 seviyesine; boşaltma tonajı ise yüzde 39 artarak 10 milyon 572 bin 771 seviyesine yükseldi. Yılın ilk altı aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı, elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 5. sırada yer aldı.

Mersin Limanı’ndaki yükleme boşaltma istatistiklerine bakıldığında ise 2012 yılı ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 5, ithalat da yüzde 40 arttı. Limandan gerçekleştirilen ihracatta, Haziran ayında 2011 Haziran ayına göre yüzde 11’lik artış kaydedilirken, Mayıs ayına göre ise yüzde 15’lik azalış gerçekleşti. İthalatta ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39’luk artış olurken, bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadığı gözlendi. İhracattaki azalışta tarım ürünleri ve canlı hayvanlar, makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri yüklerindeki azalışın payı oldu.

2012 yılı Haziran ayı Mersin Liman Başkanlığı bazında ihracat ve ithalat yükleri 2011 yılı Haziran ayı ile karşılaştırıldığında; ihraç yükleri içerisinde önemli payı olan makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler; ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri; ithalat yüklerinde ise tarım ürünleri ve canlı hayvanlar, makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, katı mineral yakıtlardaki artış, ithalat ve ihracatın yukarı yönlü hareketinde belirleyici oldu.

Mersin Limanı’nda transit ve dahili taşımacılık yüklerinde de hem aylık hem yıllık bazda artış kaydedildi. Buna göre, yılın ilk 6 ayında transit taşımacılık yüklerinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26, dahili taşımacılıkta yüzde 6 artış; aylık bazda önceki yılın Haziran ayına göre transit taşımacılıkta yüzde 32, dahili taşımacılıkta yüzde 4 artış; bir önceki aya göre ise transit taşımacılıkta yüzde 12, dahili taşımacılıkta yüzde 19’luk artış olduğu görüldü.

Limanda, konteyner sayısında da artış olurken, 2012 yılı altı aylık döneminde konteyner adeti bazında (TEU), geçen yıla göre yüzde 13 oranında artış gerçekleşti. Söz konusu dönemde Mersin Liman Başkanlığı, Türkiye genelinde en fazla konteyner elleçlemesi yapılan liman başkanlıkları içerisinde 2. sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında Mersin Limanı’na operasyon için gelen gemi sayısı da artarken, bu kapsamda Mersin, Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında 4. sırada yer aldı

Kaynak: Deniz Haber
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr