Dünya bankası Lojistik performans indeksi geçen günlerde açıklandı. 2010 yılında 39 sırada olan ülkemiz 2011 endeksinde 12 sıra yükselerek 155 ülke arasında 27 sıraya yükselmiş bulunmaktadır.
Dünya bankası Lojistik performans indeksi 6 kriterde ele alınmaktadır. Bu kriterler;
• Gümrük
• Lojistik altyapı
• Uluslararası sevkiyatlar
• Lojistik Hizmetlerin kalitesi ve Lojistik yetkinlik
• Sevkiyatların takibi ve izlenebilmesi
• Sevkiyatların alıcıya zamanında ulaşması
Bu başlıklarda yapılan puanlamalar Dünya bankasının hazırladığı ve üye ülkelerdeki şirketlere online olarak yaptırdığı anketlerle belirlenmektedir.
Bu sene yapılan anketi UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) sayesinde inceleme fırsatı buldum.
12 sıra birden 1 sene içinde yükselen Türkiye acaba son 1senede neler yaptı da bu kadar basamak yükseldi sorusuna verilecek en yakın cevaplardan bir tanesi, UTİKAD’ın bu anketi üyelerine haber vererek Türkiye’nin de ankette söz sahibi ve doğru konumunu belirtmiş olması mümkün gözüküyor.
Diğer yanıtlar arasında Türkiye’nin elektronik ortamda yapmış olduğu alt yapı ve entegre hazırlıkları sayesinde gümrük ve lojistik alt yapı da hızlı bir ivme kazanmış olabiliriz. Yeni yapılan sistemlerle elektronik imza alt yapısının uyumlu bir şekilde uygulanması hatta ön beyan sisteminin bile etkisinin çok olduğunu düşünmekteyim.
Dünyanın en genç Tır filosuna sahip olduğumuzu her ortamda dile getirdiğimize göre, yine lojistik alt yapı ve lojistik hizmet kalitesi, sevkiyatların zamanında ulaşması gibi kriterlerde önemli bir katkı sağlamış olabilir.
En önemli kriterlerden biri olan sevkiyatların takibi ve izlenebilmesi kriterinde gerçekten son zamanlarda yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde cep telefonuna gelen bir mesaj ile filomuzdaki tırl’arın deposunda ne kadar mazot kaldığını bile görebilmekte olduğumuza göre bu kriterde ki yükselişimizi yadırgamamamız gerekmektedir.
Eğer bu hızla Gümrüklerde yaşanan sorunlarda, gümrük kapılarında bekleyen tır’ları azaltmakta, diğer ülkelerin Tır kotalarını yükseltmeyi başarabilir ve Türkiye için olmazsa olmaz “Lojistik Master planını” bir an önce devreye sokarak lojistik köy projelerini de en kısa sürede devreye sokabilirsek Türkiye’yi en kısa sürede ilk 3’te bile görmemiz hayal değil….
Ercüment Tahmaz/Lojiport