Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLER 24 SAAT İŞLEM YAPACAK

GÜMRÜKLER 24 SAAT İŞLEM YAPACAK

GÜMRÜKLER 24 SAAT İŞLEM YAPACAK28.08.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız: "Gümrükleme işlemi 24 saat süreyle yapılacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye'de gümrükleme işleminin 24 saat süreyle yapılacağını, elektronik ortama geçilmesinin ardından da ithalat ve ihracat işlerinin 5 ila 7 günde tamamlanacağını söyledi.

Alman Gümrük İdaresi Başkanlığı'yla görüşmelerde bulunmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Altunyaldız, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) tarafından Türk iş adamlarıyla birlikte düzenlenen bir toplantıya katılarak yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgi verdi ve Türk iş adamlarının ticaret ve gümrük alanında yaşadığı sorunları dinledi.

Altunyaldız, burada yaptığı konuşmada, 2023 yılı hedeflerine ulaşmada, küresel rekabetten uzak iş yapılmasının mümkün olamayacağını belirterek, Türkiye'de daha önceleri sadece mesai saatleri içinde gümrükleme yapıldığını, ama artık Türkiye'de yaklaşık 1 ay içinde, İngiltere'de ve dünyanın birçok yerinde olduğu üzere elektronik ortama geçilerek 24 saat süreyle hizmet vereceklerini söyledi.

Müsteşar Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kurulması ve yeni yapılanma çerçevesinde, önceden 300'den fazla olan belge sayısını 120'ye indirdiklerini ve elektronik beyanname uygulamasını başlattıklarını kaydetti.

İnsan unsurunun kaçınılmaz olduğunu, ancak izlenebilir ve saydam sistemler kurmanın önemli olduğunu belirten Altunyaldız, "İthalat ve ihracat işlerini 5 ila 7 günde tamamlayacağız" dedi.

Altunyaldız, 1 Temmuz'da yenilenen Türk Ticaret Kanunu'nun çağdaş, yenilikçi, elektronik sistemlerin yasal olduğu, elektronik ortamlarda genel kurulların yapılmasına imkan tanıyan ve uluslararası standartlara uygun bir kanun olduğunu ifade etti.

Almanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin çok önemli olduğuna, ticaret hacminin yaklaşık 37 milyar dolar civarında bulunduğuna işaret eden Altunyaldız, malların serbest dolaşabildiği bir ortamda bunu icra eden kişilerin serbest dolaşamamasının ise bir çarpıklığa işaret ettiğini söyledi.

Bulgaristan'daki sorunlar

Altunyaldız, iş adamlarının, malların Bulgaristan'da uzun bir süre beklediğini söylemesi üzerine, Kasım ya da Aralık ayında Ortak Transit Rejimi'ne geçileceğini, bu sayede Türkiye'den çıkan bir malın entegre sistemle tüm gümrük kapılarına haber verileceğini, böylece gecikmelerin azalmasını sağlamak istediklerini belirterek, bu konuda Bulgar makamlarıyla yaptıkları düzenli görüşmelerde konuyu yeniden gündeme getireceklerini söyledi.

Almanya'da ve diğer ülkelerde el değiştirecek şirketlerin Türk şirketleri tarafından satın alınmasının da Türkiye için çok önemli olduğunu ve bu konuda bazı destekleri de olduğunu ifade eden Altunyaldız, 2013 yılı başında tüm sicil kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılacağı Mersis adlı yeni bir sistemi de uygulamaya koyacaklarını kaydetti.

Altunyaldız, bu sayede elektronik ortamda 10 dakika içinde bir şirket kurulmasının mümkün olabileceğini, ancak özellikle küçük şirketlerin büyük mali külfet altına girmemesi için bağımsız denetime hangi şirketlerin tabi tutulacağı konusuna Bakanlar Kurulu'nun açıklık getireceğini söyledi.

Kur dalgalanmalarından kaynaklanacak zararların giderilmesi konusunda bir plan olup olmadığının sorulması üzerine Altunyaldız, Türkiye'de büyük kur dalgalanmalarının yaşanmadığını, şu ana kadar bu yönde bir planlama olmadığını ifade etti.

Altunyaldız, KDV iadelerinin geciktiği şeklinde bir görüşün dile getirilmesine karşılık da, KDV iadelerinin de artık elektronik ortamda kısa bir süre içinde alınabildiğini kaydetti.

Büyükelçi Karslıoğlu'nun konuşması

Toplantıya katılan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da, ekonomik faaliyetlere büyük önem verdiğini, çünkü artık Türklerin Almanya'da kalıcı olduğuna inandığını belirterek, bu nedenle ekonomik büyümenin yollarının aranması gerektiğini söyledi.

Güçlü bir birliktelik oluşturulması ve Almanya'nın sunduğu imkanlardan faydalanılması gerektiğini ifade eden Karslıoğlu, gençlerin de bu yönde teşvik edilmesinin önemli olduğunu, günün birinde McDonalds gibi marka yaratacak bir Türk'ün de çıkacağına inandığını kaydetti.

TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya da, Almanya'daki Türk şirketlerin yaklaşık 40 milyar avro gelir elde ettiğini ve yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekerek, bu büyüme süreci içinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'yla ilişkilerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantı sonrasında Kaya, Altunyaldız'a, Almanya'da başarılı olan 100 Türk'ün yaşamının anlatıldığı bir kitap takdim etti. Altunyaldız da Kaya'ya bir çini tabak hediye etti.

Kaynak:Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr