Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKTE YABANCI YATIRIMCI SAYISI ARTACAK

LOJİSTİKTE YABANCI YATIRIMCI SAYISI ARTACAK

LOJİSTİKTE YABANCI YATIRIMCI SAYISI ARTACAK24.08.2012

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı lojistik raporuna göre, 2012 yılında global piyasalarda yaşanan daralmalar lojistik sektöründeki büyüme hızını da olumsuz etkiledi. Bununla birlikte Türkiye’de lojistik sektörü hızla gelişme gösteriyor. Rapora göre, önümüzdeki 2 yıl için lojistik pazarında büyüme hızı yüzde 8’e ulaşacak. Türkiye, hızla artan perakende yatırımları, coğrafi konum avantajları, artan dış ticaret hacmi ve istikrarlı bir gelişme gösteren yeni sanayi bölgeleriyle lojistik üssü olma yolunda ilerliyor.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin (İGD) hazırladığı yeni lojistik raporuna göre, 2014 yılına kadar Türkiye’de lojistik sektörü ortalama yüzde 8’lik bir büyüme gösterecek. Dış ticaretin artması; kaliteli depolama hizmetine olan talebi de arttıracak. İGD’nin Lojistik Raporuna göre, Türkiye genelinde yüksek ve düşük standartlarda 8 milyon metrekare kapalı depo alanı bulunuyor. Bu stoğun sadece 2 milyon metrekaresi A sınıfı depolardan oluşuyor. Türkiye’deki mevcut toplam depolama alanı stoğunun yüzde 60’ı yani yaklaşık 5 milyon metrekarelik bölümü, sanayi ve üretim tesislerinin yoğunlaştığı İstanbul ve Gebze’de yer almaktadır. Bu bölgelerdeki depolama alanlarının dağılımına bakıldığında ise Avrupa Yakası’nda yüzde 25, Anadolu Yakası’nda yüzde 40 ve Gebze’de yüzde 35 oranında depolama alanı bulunduğu görülmektedir.

ANADOLU YAKASI LOJİSTİKTE ÖNE ÇIKIYOR

İGD’nin raporunda, en dikkat çekici noktalardan biri, Anadolu Yakası’nda depolama alanlarında ve kira fiyatlarındaki artış oranı! Rapora göre, Avrupa Yakası’nda arsa fiyatları ve kiralar daha uygun olsa da sanayi yapılanmasının organize geliştiği Anadolu Yakası, depolama alanı açısından son dönemlerde daha fazla ilgi görüyor. Özellikle Pendik ve Tuzla bölgeleri liman, havaalanı, demiryolu ve otoyol bağlantılarının kuvvetli olması nedeniyle son zamanlarda en çok yatırım çeken lojistik bölgeler arasında yer alıyor. Avrupa Yakası’nda ise, Çatalca ve Hadımköy depolama alanlarında öne çıkıyor.

EN ÇOK KİRA ARTIŞI PENDİK’TE!

Lojistik Raporu’ndaki verilere göre, İstanbul’daki depo kiralarında genel olarak sınırlı bir artış yaşanmıştır. Pendik bölgesi, son yıllarda yapılan A sınıfı depo yatırımları nedeniyle 2007’den bu yana en çok kira artışının görüldüğü bölge olmuştur. Pendik’te ortalama depo kirası metrekare başına aylık 8,5 dolara yükselirken, Tuzla ve Gebze de metrekare başına 6 dolara yükselmiştir.

SİLİVRİ’DE DEPO METREKARE KİRA FİYATI 3.5 DOLAR SEVİYESİNDE

Avrupa yakasında ise depo kiralarının en yüksek olduğu bölgeler, şehir merkezine yakın olması nedeniyle Yenibosna-Halkalı-İkitelli hattıdır. Bu bölgelerdeki aylık kira ortalaması metrekare başına 6,5 dolardır. Diğer yandan, lojistik bölge olarak yeni gelişmekte olan Çatalca ve Hadımköy’de metrekare kira fiyatları ortalama 5 dolar, çeperde yer alan Silivri’de ise ortalama 3,5 dolar seviyelerindedir.

“TÜRKİYE, GLOBAL LOJİSTİK MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR”

Mevcut durumu yorumlayan İGD’nin Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, “2012 yılında global ekonomilerde yaşanan olumsuzluklar ve büyüme beklentisinin düşük olması nedeniyle, depolama alanında yatırımların mevcut talebi karşılaması mümkün görünmüyor. Buna rağmen Türkiye, lojistik sektöründe önümüzdeki 2 yılda hızla büyüyecek. Türkiye sadece iç pazarda değil,  coğrafi konumu nedeniyle dış pazarda da ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Türkiye alt yapı eksiklikleri giderildiği taktirde, global lojistik yatırımların da odak noktası haline gelir” dedi.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr