Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRK KONSEYİ TOPLANTISI BAKÜDE YAPILDI

TÜRK KONSEYİ TOPLANTISI BAKÜDE YAPILDI

TÜRK KONSEYİ TOPLANTISI BAKÜDE YAPILDI23.08.2012

Dr. Tozar Türkiye’nin Hazar Denizine büyük önem verdiğini, bölgedeki gelişmelerin yakından izlendiğini belirterek "Bölgedeki fırsatlar için zaman kaybedilmemesi gerektiğini" ifade etti.

13-14 Ağustos 2012 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Konseyi Ekonomik İşbirliği Çalışma Grupları Ulaştırma Grubu Toplantısı yapıldı.

Söz konusu toplantıya ülkemiz adına Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı V. Emre Dinçer, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden Kadriye Bodur Gümüş, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden AB Uzman Yardımcısı Hasan Boz, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden İstatistikçi Emrah Eren ile Ekonomi Bakanlığı ve Türk Konseyi Genel Sekreterliği ile Azerbaycan ve Kazakistan’ın temsilcileri katıldı.

Toplantı, Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı’nın açılış konuşmasıyla başladı ve  ardından Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Kırgızistan Heyet Başkanları kısa bir konuşma yaparak toplantının Hedefini anlattılar.

Gündem maddeleri içerisinde yer alan Ortak Hazar Ulaştırma Şirketi kurulması konusunun görüşülmesiyle toplantı başladı. Azerbaycan tarafının talebi üzerine, ortak bir şirket kurulması önerisi toplantı gündeminden çıkarıldı ve  bunun yerine mevcut sorunları tanımlayacak, bunlara çözüm önerisi getirecek ve hattın kullanımını teşvik edecek bir ortak hazar ulaştırma bilgi ağının kurulması kararlaştırıldı.

Diğer bir gündem maddesi olarak, Türk limanlarının ve lojistik merkezlerinin Türk konseyine üye ülkelerce kullanılması konusu görüşüldü. Türk tarafı, Türk limanları ile Kazakistan ve Azerbaycan Limanları arasında kardeş liman projelerinin geliştirilebileceğini belirtti.

Daha sonda  Kazakistan tarafının önerisi ile TRACECA tarafından finanse edilen İpek Rüzgarı Projesi (Silk- Wind) hakkında bilgi veren Kazaklar,  “bu proje ile, Avrupa-Kafkasya ve Asya arasında etkin bir demiryolu bağlantı sağlanmış olacaktır” açıklamasını yaptı. Toplantıya katılan Türk heyeti ise Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars projesini tamamlayıcı nitelikte olan bu projeye destek verdiklerini belirtti.

Söz konusu gelişmelerle ilgili olarak; Deniz Ticaret Genel Müdürü ve TRACECA Ulusal Sekreteri Doktor Barış Tozar, Kazakistan tarafınca sunulan Çin’den Türkiye’ye kesintisiz blok treni öngören “İpek Rüzgarı” Projesinin Türkiye tarafından desteklendiğini ve projenin hedeflerinin uluslararası taşımacılık hedeflerimizle birebir örtüştüğünü belirtti.

Dr. Tozar Türkiye’nin Hazar Denizine büyük önem verdiğini, bölgedeki gelişmelerin yakından izlendiğini belirterek "Bölgedeki fırsatlar için zaman kaybedilmemesi gerektiğini" ifade etti. Ayrıca Kazakistan’ın Aktau limanına alternatif olarak Cruca limanı, Azerbaycan’ında Bakü limanına alternatif olarak Alad limanı projelerini düşündüklerini ifade ederek, bu konuda Kazakistan’a ve Azerbaycan’a Türkiye’deki liman projelerinden yola çıkarak gereken desteği vereceklerini açıkladı.

Ayrıca Dr. Tozar TRACECA platformunda iyi ilişkilerimizin olduğu ülkeler ile Türk Konseyi ile de ilişkilerimizin perçinlendiğini belirterek karşılıklı olarak liman inşası, Ro-Ro terminal işletmeciliği ve tecrübelerin paylaşılması konusunda hazır olduğumuzu ve çok yakında bölgeye ziyaretlerde bulunulacağını belirtti.

Dr. Tozar, aynı dili konuştuğumuz ve aynı kültürün bir parçası olduğumuz bu ülkeler ile gereken ticari dostluğa halen ulaşamadığımızı dile getirdi. Diğer yandan özellikle liman sahası tarama hizmetleri ve diğer liman işletmeciliği konularında bir çok ülke firmasının aktif olarak bölgede yer aldığını vurgulayan Dr. Tozar, Türk firmalarının da pastadan gereken payı almaları konusunda yoğun girişimlere başladıklarını ve çok yakında sektörün ilgisini çekecek başlıkları sunacaklarını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr