Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KİMYA SEKTÖRÜNDEN 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

KİMYA SEKTÖRÜNDEN 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

KİMYA SEKTÖRÜNDEN 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT08.08.2012

Türk kimya sektörü temmuz ayında 1 milyar 304 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, yılın ilk 7 ayında bu rakam 10 milyar doları buldu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) açıklamasına göre, 2012'ye 18 milyar dolarlık ihracat hedefi ile başlayan kimya sektörü, yılın ilk üç ayında iyi bir performans gösterse de sektörün ihracatı nisanda yüzde 4 düştü. Ardından mayısta yeniden toparlanan ve ihracatını yüzde 8,67 artıran sektörün ihracatı haziran ve temmuz aylarında geçen yıla kıyasla aynı seviyelerde kaldı.
        
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, AB'ye olan kimya ihracatının gerilemeye devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde daha da düşeceğini öngördüklerini belirtti.
        
Küresel kriz ve AB'deki yavaşlamayı pazarları çeşitlendirerek aşmaya çalıştıklarını ifade eden Akyüz, Avrupa'daki krizin önümüzdeki döneme yönelik belirsizlikleri artırırken, kimya ihracatçıları olarak yıl sonu hedefine ulaşmak amacıyla moralleri bozmadan yola devam edildiğini kaydetti.
        
Şimdiye kadar dünya ekonomisindeki gelişmelerin olumsuz etkisini alternatif pazar stratejileriyle en aza indirmeyi başardıklarını aktaran Akyüz, ''Bir taraftan uluslararası fuarlara milli katılım organizasyonları düzenlerken diğer taraftan Güney Amerika gibi yeni ve potansiyeli yüksek pazarları yakın takibe aldık. Müşterilerin ayağımıza gelmesini beklemiyor, yeni bağlantılar yapabileceğimiz ülkeleri firmalarımızla birlikte ziyaret ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
        
-Ocak-temmuz döneminde ilk 3 ülke Mısır, Irak ve BAE oldu-
        
Açıklamaya göre, kimya ihracatının en büyük pazarlarını oluşturan Avrupa ülkelerinin payı giderek azalıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelen kimya ihracatçısı kayıplarını bu ülkelerle telafi etmeye çalışırken, diğer yandan Güney Amerika, Çin ve Uzakdoğu gibi yeni pazarların kapısını çalıyor.
        
Ocak-temmuz aylarında ihracatı yüzde 8 artırarak 10 milyar dolara çıkaran sektörün en fazla mal sattığı ilk üç ülke Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Mısır'a olan ihracat, bu dönemde yüzde 83 artışla 1 milyar 109 milyon dolar olarak gerçekleşti.
        
Ocak- temmuz döneminde en çok kimya ihracatı yapılan diğer ülkeler ise Almanya, Malta, Rusya Federasyonu, İran, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.
        
Türkiye, temmuz ayında gerçekleşen 1 milyar 304 milyon dolarlık ihracatın büyük bölümünü Mısır, Irak ve Rusya Federasyonu'na yaptı.
        
Rusya Federasyonu, 63 milyon dolarlık ihracatla uzun bir aradan sonra ilk üçe girdi.
        
Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan diğer ülkeler Almanya, İran, Romanya, Malta, Yunanistan, Azerbaycan- Nahcivan olarak sıralandı.
        
Geçen ay Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan kimya ihracatı da yüzde 130'luk artışla 60 milyon dolar oldu ve ihracatta dördüncü sırada yer aldı.
        
Kaynak: AA

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr