Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / LİMAN İÇİN TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

LİMAN İÇİN TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

LİMAN İÇİN TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR03.08.2012

Hırvatistan'ın, AB'ye tam üye olduktan sonra Bosna Hersek'in de kullandığı Ploçe Limanı'na sınırlama getireceğini açıklaması, Bosnalı yetkilileri yeni arayışlara yöneltti.

Ülkenin tek sahil kenti Neum'a liman yapılmasının stratejik öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, mevcut ihtiyacın karşılanması ve ülke ekonomisiningelişmesi için Neum'a liman inşa edilmesinin zorunluluk olduğu görüşünde.

Konuyu basına değerlendiren Bosna Hersek Denizcilik Derneği Başkanı Bakir Tanoviç, Bosna Hersek'teki tüm yetkililerinin Neum kentine liman yapılmasının önemini anlamaları gerektiğini söyledi. Neum Limanı ile ilgili son görüşmenin yaklaşık 3 ay önce yapıldığını belirten Tanoviç, "Biz, Neum Limanı'nın ön fizibilite çalışmalarını yaptık. Bizim çalışmamıza göre yapılacak liman 1,5 yılda tamamlanabilir. Bunun yanı sıra Çaplin'den Hutovo Blato'ya yapılacak 10 kilometrelik demiryolu ile de Neum şehri, ulusal doğa parkı Hutovo Blato ile bağlanacak" dedi.

Yapılması durumunda Neum Limanı'nın Adriyatik kıyısının en gelişmiş limanlarından biri olacağını ifade eden Tanoviç, limanın inşa edileceği yer itibariyle 23 metrelik derinliğe sahip olacağını, bunun da büyük gemiler için ideal bir derinlik olduğu, limanın dalga tehlikesinden uzak olmasının da büyük avantajolduğunu belirtti. Projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Tanoviç, bunun için öncelikle Hırvatistan'la sınırların kesinleştirilmesi, karasuların belirlenmesi, açık denizlere çıkışta bir koridor oluşturulmasıyla ilgili sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı. Neum liman projesinin, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Tanoviç, "Eğer Koridor 5-C Neum'a kadar devam ettirilmez ve bu şehirde de bir liman inşa edilmezse, Avrupalılaşma yolunda sarf ettiğimiz çaba boşa gidecek ve Baltık Denizi'ni Adriyatik ile birleştirme projesi de başarısız olmuş olacak" diye konuştu.

Tanoviç, inşa edilecek Neum Limanı'nın finans ve taşımacılık alanında Bosna Hersek'te yeni imkanlar ortaya çıkaracağını ve ihracatı da önemli oranda artıracağını söyledi.

Neum limanı Türkiye işbirliğiyle yapılabilir

 
 
Bosna Hersek'in eski Ulaştırma ve Habeleşme Bakanı Necad Brankoviç'in görev yaptığı dönemde, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a mektup yazarak Neum Limanı projesininhayata geçirilmesini istediğini aktaran Tanoviç, şunları söyledi:

"Dönemin İstanbul milletvekili Hüseyin Kansu eşliğinde bizzat Ankara'ya gittim. Hüseyin bey beni Bakan Yıldırım ile görüştürdü. Yıldırım bana, o dönemin Türkiye şartlarının Neum Limanı yatırımını kaldıramayacağını söyledi ve bana TİKA yetkilileriyle görüşmemi önerdi. Ancak Türkiye son yıllarda büyük gelişme yaşadı ve şu anda bu işbirliği mümkün olabilir."

Hırvatistan'ın Şibenik şehrinde yapımı devam eden ve 250 milyon avroya mal olacak olan limanı örnek gösteren Tanoviç, yaptıkları çalışmaya göre, Neum'daki limanın 200 milyon avronun altında bir miktara mal edilebileceğini kaydetti. Uzmanların Bosna Hersek için büyük öneme sahip dediği projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.

Bosna Hersek'in güney batısında yer alan Neum'un Hırvat Belediye Başkanı Jivko Matuşko ise turizme vedoğal hayata zarar vereceği gerekçesiyle limanın yapımına karşı olduğunu, yerel halkın da şehirde liman istemediğini söylemişti.

Kaynak:Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr