Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Karayolu / TIR Sisteminin Irak'ta Faaliyete Geçmesi

TIR Sisteminin Irak'ta Faaliyete Geçmesi

Sayı: 2025/369
Tarih: 23.05.2025
Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Taşıma ve Lojistik Sistemler Dairesi TIR İşlemleri Müdürlüğü tarafından Derneğimize "Irak’ın TIR Sistemini Uygulamaya Başlaması" konulu bir duyuru iletilmiştir.

İletilen duyuruda 1 Nisan 2025 itibarıyla Irak’ın TIR Sistemini uygulamaya başladığı, Irak'ın transit olarak sadece TIR Karnesi ile geçilebildiği ve bu sayede:
  • Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri taşımalarının Um Qasr limanı üzerinden,
  • Irak transit geçilerek Türkiye-Ürdün ikili taşımaları, (Mevcut durumda Türkiye-Ürdün arasında yapılan taşımalar Mersin-Akabe hattı üzerinden denizyolu ile, Ürdünlü nakliyeciler tarafından yapıldığı bilgisine ulaşılmış olup TIR Karnesi kullanılarak Irak üzerinden karayolu ile doğrudan Ürdün’e taşıma yapılması mümkündür.)
  • Türkiye-Suudi Arabistan arası ikili taşımalarının Irak-Ürdün üzerinden yapılabileceği, Irak üzerinden Suudi Arabistan’a yapılan taşımalarda iki ülke arasındaki Arar Sınır Kapısı'nda dorse değişimi zorunluluğundan kaçınmak için Treebel Sınır Kapısı'ndan Ürdün’e geçip Alomari-Haditha Sınır Kapısı üzerinden dorse değişikliği olmadan Suudi Arabistan’a giriş imkanının mevcut olduğu
bildirilmiştir.

Ayrıca Irak’ı transit olarak geçecek olan taşımalarda TIR EPD kullanımının zorunlu olduğu ve şoförlerin, İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan 1 haftalık vizeyi 50 Dolar karşılığında alabildiği belirtilmiştir. Söz konusu ücretin 50 yaş ve üzerindeki şoförler için de geçerli olup 50 yaş ve üzeri kişilerde vize muafiyet uygulamasının sadece turistler için geçerli olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu duyuruyu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTIKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür