Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Korona Virüs Kapsamında Kapıkule Sınırında Sürücü Değişim Planı

Korona Virüs Kapsamında Kapıkule Sınırında Sürücü Değişim Planı

Sayı: 2020/166
Tarih: 21.03.2020
Sayın Üyemiz,

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin internet sayfasında COVID-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkemize Türk sürücüleri tarafından gerçekleştirilen taşımalar için iki kademeli bir plan oluşturulduğu bildirilmiştir.

Uygulanacak plan ile sürücülere uygulanmakta olan 14 günlük karantina zorunluluğunun kaldırılması için gerek duyulan “güvenli ortamın” hazırlanması amaçlanmış olup planların kademeli olarak devreye alınacağı, hayata geçirilecek planın geçici olarak devreye alınacak birinci kademesinde aynı firmanın 2 sürücüsünün, Bulgaristan'dan Türkiye'ye girişte bulunan Polis Kontrol Noktası'nda belirlenen bölgede eş zamanlı araç değişimi yapması hususunun yetkililer tarafından onaylandığı bildirilmiştir.

Geçici Sürücü Değişimi Uygulaması aşağıdaki şekilde yapılacağı belirtilmiştir.
  • Bulgaristan-Türkiye sınırında giriş tarafındaki Polis Noktası'na ulaşan firma sürücüsü, Polis Kontrolü'ne gelmeden 2-3 saat önce geliş saatini Türkiye'den gelecek diğer sürücüye bildirecektir.
  • Türkiye tarafından gelecek sürücü, Bulgaristan tarafından gelen sürücüden bilgiyi alınca Kapıkule sahasında belirlenen Tampon Bölge'ye gitmek için oluşturulan özel bir form aracılığıyla, Polis, Tescil ve Yakıt alım işlemlerini tamamlayacaktır.
  • Bulgaristan tarafından gelen sürücü ile eş zamanlı olarak diğer sürücü ile Türkiye'den çıkış Polis Kontrol Noktası'nda buluşacak ve sürücü değişim işlemini gerçekleştirecektir.
  • Böylece, Bulgaristan tarafından gelen sürücü, Türkiye'ye giriş yapmadan yeni aracı alıp Avrupa güzergahına devam edecek diğer sürücü ise Avrupa'dan gelen aracı alarak Türkiye'ye giriş işlemlerini yapacaktır. 
Ayrıca bu süreçte aynı firmanın Avrupa'dan gelen, geçerli vizesi olan ve Türkiye'de karantina sürecine dahil olmayan sürücüsü, ilgili operasyonun Avrupa ayağını yönetirken daha önce Türkiye'ye giriş yapmış, karantina sürecinde olan ya da vizesi olmayan sürücünün de operasyonun Türkiye ayağını yöneteceği belirtilmiştir.

Planın kalıcı çözüm noktasında Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapılacak girişlerde sürücülere Koronavirüs Testi uygulaması ile birlikte, Türk sürücülerine uygulanan 14 günlük karantina zorunluluğunun kaldırılması hedeflenmekte olup çalışmaların devam ettiği bildirilmiş ve bu aşama hayata geçirilinceye kadar sürücü değişimi uygulamasının devrede olacağı bildirilmiştir.

Söz konusu duyuruyu, Geçici Sürücü Değişimi Uygulaması şemasını ve Şoför Değişikliği Talep Formu'nu ekte bilgilerinize sunar, taşıma modu ve ülke bazındaki güncellemelerin UTİKAD internet sitesinde https://www.utikad.org.tr/Covid-19 adresi üzerinden takip edilebileceğini bildirir, iyi çalışmalar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr