Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Korona Virüs Tedbirleri

Korona Virüs Tedbirleri

Sayı: 2020|xxx
Tarih: 01.01.1900

2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan KOVİD-19 küresel ölçekte bir sağlık krizine dönüşmüş haldedir. Ortaya çıktığı andan itibaren günümüze kadar olan süreçte 125'ten fazla ülkeye yayılan KOVİD-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilmiştir. Hastalığın yayılmasının temel sebebinin fiziki temas olması sebebiyle salgının önlenmesi amacıyla hükümetler ülkelerine girişleri ve ülkelerinden çıkışları kontrol altına almakta ve hatta sınırlardan insan ve eşya geçişlerini tamamen engelleyici tedbirler uygulamaktadır.
 

Gerek ülkeler ve gerekse ülkeler üstü kuruluşlar tarafından küresel ticareti kolaylaştırıcı tedbirlerin uygulamaya alındığı, ticari eşyaların alışverişine ilişkin mevcut uygulamaların ise geliştirilmeye çalışıldığı bir süreçte siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi faaliyetlerin kendilerine has süregelen düzenleri KOVİD-19 salgını kaynaklı bir krizle karşı karşıyadır. Ülkeler KOVİD-19 kaynaklı sağlık krizini sınır kapılarındaki yoğunlaştırılmış önlemler ile aşmaya çalışırken tedbir amaçlı engellenen sınır geçişleri küresel boyuttaki tedarik zincirini ve hizmet sektörünü başka bir kriz ile karşı karşıya bırakmaktadır.
 

• İptal edilen yolcu uçağı seferleri sebebiyle yolcu uçaklarında taşınan kargo hacmi için kargo uçaklarına olan talep artış göstermektedir.
 

• Çin'in ihracat hacmindeki daralma sebebiyle Çin merkezli konteyner gemileri iptal edilmekte olup bu durum Çin ile ticaret yapan ülkelerin kapasite sıkıntısı ile karşılaşmalarına sebep olmaktadır.
 

• Demiryolu taşımacılığındaki kısıtlamalar sebebiyle konteynerler limanlarda bekletilmektedir.
 

• Karayolu sınır geçişlerinde uygulanan kontroller ve sınırlamalar, karayolu taşımacılığında gecikmelere sebep olmaktadır. Bazı ülkelerde sınırlar hem insan hem de yük taşımacılığına kapatılmıştır.
 

Bu süreçte UTİKAD, rota optimizasyonu ile mevcut kaynakların verimli kullanımını sağlamak amacıyla Türkiye'de ve diğer ülkelerde KOVİD-19 salgını sebebiyle uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetlerine ilişkin gelişmeleri üyeleri ile paylaşacaktır.
 

Taşıma türü ve ülke bazındaki güncellemeleri adresinden takip edebileceğinizi bildirir, iyi çalışmalar dileriz.

UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr