Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / ALTUNYALDIZ: TEK PENCERE İLE GÜMRÜKLERDE BEKLEME AZALACAK

ALTUNYALDIZ: TEK PENCERE İLE GÜMRÜKLERDE BEKLEME AZALACAK

ALTUNYALDIZ: TEK PENCERE İLE GÜMRÜKLERDE BEKLEME AZALACAK17.07.2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 'tek pencere ve tek durakta kontrol' gibi uygulamalarla malların gümrüklerde bekleme sürelerini azaltacaklarını söyledi.

Ziya Altunyaldız, Bilkent Üniversitesi tarafından tertip edilen 'Arz Zinciri Düşünce Liderleri Toplantısı'na katıldı. Burada Amerika'nın muhtelif üniversitelerinden gelen öğretim üyelerine hitap eden Altunyaldız, devletler arası mal alım satımının giderek arttığını vurguladı. Altunyaldız, "Artık ticarette sınırların yok olduğunu rakamlar ortaya koymaktadır. Dünya mal ihracatı 1948'de cari fiyatlarla 58 milyar dolar iken 263 kat artarak 2010'da 15,3 trilyon dolara, 2011'de yüzde 18 artışla 18,2 trilyon dolara çıktı." dedi.

Gelinen aşamada firmaların uluslararası arenada daha çok rekabet etme durumunda kaldığına işaret eden Altunyaldız, bu yüzden tedarik zincirinin her bir yerinde maliyetlerin indirilmesinin mecburi olduğunu, burada taşıma giderlerinin önemli rol oynadığını aktardı. Nakliye sektörünün şirketlerin yanında ülke ekonomileri için de büyük önem taşıdığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, devletlerin bu anlamda alana yatırım ve teşvikleri artırdığını dile getirdi.

Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin nakliye sektöründe önemli merhaleler aldığına işaret ederken, "2009'da 127 milyar lira olan sektör büyüklüğü 2011'de 258 milyar lira seviyelerine geldi. Bu, 2 sene içinde yüzde 100'ü aşan bir büyüme demektir. 2012 tahminleri de yüzde 18 yönünde. Bu büyüme trendine muhakkak katkı sunulmalıdır." ifadelerini kullandı. İthalat ve ihracatta malların gümrüklerde ekstra bir gün beklemesinin ticareti yüzde 4 gerilettiğine dikkat çeken Altunyaldız, şöyle devam etti:

"TAŞIMACILIKTA HARCANAN SÜRENİN YÜZDE 40'I SINIR KAPILARINDA GEÇİYOR"

"OECD araştırmalarına göre malın sevkiyat süresinde görülen yüzde 10 artış, onun ithalatını yüzde 7 indiriyor. Sevkiyat süresinin önemli bir bölümünü sınır kapılarında beklemeler oluşturuyor. Yine Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği IRU tarafından yürütülen NELTI Projesine göre taşımacılıkta harcanan toplam sürenin yüzde 40'ı sınır kapılarında beklemelerden kaynaklanıyor. Artık sınır kapılarında beklemeleri kısaltma adına bütüncül bir anlayış temel alınmalı. Kamu sektörü olsun özel sektör olsun ilgili tüm aktörlerin entegre, bir birlerine bağlı olarak eyleme geçmeli. Anca böyle ilerleme olur."

Arz ile tedarik zincirine önem verdiklerini anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, "Burada tüm aktörlerle iletşim ve uyum halinde olmayı temenni ediyoruz. Bunlar ülkemizde diğer kurumlar olduğu gibi muhtelif ülkelerin kamu idareleri ya da tacirleri olabilmekte." dedi. Gümrük idarelerinde görülen değişime duyarlı olduklarını savunan Ziya Altunyaldız, tek pencere, tek durakta kontrol gibi uygulamaların yanı sıra NCTS ve EPD ile malların gümrüklerde bekleme sürelerini azaltacaklarını ifade etti.

Kaynak:Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr