Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KOMŞULARIN GÖZDESİ KÖPRÜ VE OTOYOLLAR

KOMŞULARIN GÖZDESİ KÖPRÜ VE OTOYOLLAR

KOMŞULARIN GÖZDESİ KÖPRÜ VE OTOYOLLAR03.07.2012

Türk Arap Ekonomi Forumu'nda konuşan Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, komşu ülkelerden, karayollarının ve köprülerin özelleştirilmesine yönelik büyük ilgi olduğunu söyledi.

 
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu , ''Türkiye'de komşu ülkelerle ticaret oranı giderek artmaktadır. Dolayısıyla komşu ülkelerden, karayollarının ve köprülerin özelleştirilmesine yönelik büyük ilgi var'' dedi.
 
FIRSATLAR ÜLKESİ TÜRKİYE
 
Türk Arap Ekonomi Forumu’nda konuşan Aksu, Türkiye'nin jeopolitik konumunun özelleştirmelere olan ilgiyi artırdığını vurgulayarak, ''Jeopolitik konum günümüzde çok önemli.
 
 
Türkiye'nin Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu arasında yer alması çok önemli. 75 milyonluk bir nüfusu olan Türkiye kendisini küresel dünyada fırsatlar ülkesi olarak ortaya koyuyor. Başarılı özelleştirme programımız, çok iyi bir sonuç verdi. Güçlü ekonomik politikalar ekonomimize büyük destek sağlıyor'' şeklinde konuştu.
 
Şu anda özelleştirme programında 12 şirket bulunduğunu belirten Aksu, portföyde bankacılık, telekom, elektrik üretimi ve dağıtımı, şeker fabrikaları, marinalar, doğalgaz dağıtım şirketlerinin yer aldığını söyledi.
 
KOMŞULARIN ÖZELLEŞTİRMEYE İLGİSİ BÜYÜK
 
Özelleştirme İdaresi'nin çalışmalarından bahseden Aksu, özelleştirme gelirlerinin yüzde 80'inin son dokuz yılda ellerinde geçtiğini anlattı.
 
Türkiye'nin özelleştirme projelerine ilişkin Arap yatırımcıların ilgisine de değinen Aksu, ''Özelleştirme projelerinden Türk Telekom Suudi Oger Grubu tarafından satın alındı. Özelleştirmenin başarı ile uygulanması uluslararası organizasyonlar tarafından tanınmıştır.
 
 
Özelleştirme projelerinin pek çoğu ödül almıştır. Uzun çalışmalardan sonra altı tane karayolu, iki adet köprü ve bunları bağlayan karayolları özelleştirmeye açılmıştır. Türkiye'de komşu ülkelerle ticaret oranı giderek artmaktadır. Dolayısıyla bu karayollarının ve köprülerin özelleştirilmesine yönelik büyük bir ilgi var komşu ülkelerden. Bu projenin ihalesinin açılışı ekim sonuna kadar halledilecektir'' dedi.
 
Aksu sözlerine şöyle devam etti: ''İkinci önemli proje İzmir yat limanı... Buradaki liman ikiye bölünmüştür, ikiye ayrılmış şekildedir. Birinci aşamada cruse gemilerinin yanaşacağı limanı özelleştirmeye açıyoruz. Jeostratejik konumundan dolayı Türkiye, Avrasya enerjisinin transferi açısından önemli bir bölgededir. Türkiye en hızlı büyüyen bir enerji pazarı var. Dünyanın enerji kaynaklarının yüzde 70'i Türkiye'nin güneyinde ve doğusundadır. Avrupa ise en büyük enerji tüketicisidir ve Türkiye'nin batısındadır. Türk enerji pazarında büyük bir büyüme potansiyeli var. Hem stratejik, hem de finansal oyuncular için büyük bir olanak.''
 
Jeotermal özelleştirme projelerinin bu yıl sonlanmadan gerçekleştirileceğini belirten Aksu, ''Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi uzun vadeli bir projedir. Toplam kurulu kapasite 50,000 megawatt şu anda ve bu her yıl yüzde 8- 10 oranında artmaktadır. Biz jeotermal tesis özelleştirmelerini bu yılın üçüncü çeyreğinin sonunda gerçekleştireceğiz'' dedi.

Kaynak:Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr