Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / SURİYE’DE İŞLER DURDU PAROLA: YENİ PAZARLAR

SURİYE’DE İŞLER DURDU PAROLA: YENİ PAZARLAR

SURİYE’DE İŞLER DURDU PAROLA: YENİ PAZARLAR25.06.2012

Suriye ile ticarette son dönemin en kötü günleri yaşanıyor. Bölge illeri çıkışı Irak ve Afrika’da arıyor.

 

Bundan 3 ay önce ABD’nin olası müdahalesi krizleriyle Türkiye’nin dış pazarlardaki ticaret hacminde ciddi düşüş yaşadığı ülkeler listesinde ilk sıralara çıkan Suriye ile yaşanan son kriz, ticareti sıfırlayabilir.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, turist ziyaretlerinin bıçak gibi kesildiğini kaydetti. Sürenkök, 2 yıl öncesine kadar kentin en çok ihracat gerçekleştirdiği 10 ülke arasında yer alan Suriye ile bugün ticaretin büyük oranda gerilediğini vurguladı.

İhracatın özellikle makine ve gıda sektörlerinde gerçekleştirildiğini belirten Sürenkök, Adanalı sanayicinin yeni pazarlar peşinde koştuğunu anlattı. Sürenkök tansiyonunun daha yükselmesi riskiyle ilgili de şunları söyledi:

“Savaş hiçbir zaman mutluluk getirmez. Ekonomiyi de düzeltmez. Savaş ekonomisinden kazananlar, yine kazanacaktır. Biz, ekonomik bir kaybı çoktan göz ardı ettik. Bakın bugün Avrupa’daki kriz nedeniyle Afrika’ya çıkıyoruz. Suriye’deki kaybı da başka pazarlara yönelerek telafi edebiliriz. Önemli olan kan dökülmemesi. Siyaset bu işe çözüm bulmalı.”

‘Irak’a yüklenmeye başladık’

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Türkiye ile Suriye arasındaki krizin derinleştiği 2011’de toplam ihracatın düşüş kaydettiğini belirterek, “2012 yılında kentin ihracatının 250 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Öngördüğümüz bu rakamda Suriye’nin alacağı pay ise sıfır” dedi.

Suriye ile krizin yaşanmaması halinde Şanlıurfa’nın ihracatının bu yıl 350 milyon dolar olacağını ve bunun 100 milyon dolarlık kısmının Suriye gelirlerinden oluşacağının altını çizen Ertekin, çimento, trafo, pompa, mobilya ve beyaz eşyadan oluşan ihracat kalemlerinde doğan açığı kapatmak için Irak’a yüklenmeye başladıklarını söyledi.

2012 YILININ İLK DÖRT AYINDA İŞLER DİP YAPTI
 
Türkiye ile Suriye’nin ticari ilişkilerinde 2012’nin ilk dört aylık (ocak-nisan) dönemine bakıldığında ihracat rakamının bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 62, ithalatın ise yüzde 88 düşüş yaşadığı görülüyor.

İthalatta yüzde 88  milyon dolar düşüş var
                    

                            2011*    2012*    Değişim (%)
İHRACAT                 576      221        -62
İTHALAT                  247       28         -88
 
* Ocak-Nisan dönemini kapsıyor.
 
 
Büyükekşi: İş yok
 
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ticari açıdan Suriye ile ilişkilerin yok gibi olduğunu söyledi. Büyükekşi, Suriye’nin bir Türk jetini vurmasına ilişkin olayın iki ülke arasındaki ticari ilişkileri nasıl etkileyebileceği konusunda, “Zaten ticari ilişkilerimiz şu anda yok gibi birşey.     O nedenle bu konuda herhangi bir yorum yapmak sağlıklı olmaz. Tam gelişmeleri öğrenip ondan sonra gelişmeleri değerlendirebiliriz” dedi.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Suriye’ye yaptıkları 50 milyon dolarlık ihracatın, bugün sıfırlanmış durumda olduğunu anlattı. Tutaşı, ayrıca gerilimin artmasıyla birlikte sınırdan gerçekleşen bavul ticaretinin tamamen kesildiğini söyledi.

Kaynak:Milliyet

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr