Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERKEZ LİMAN OLACAK

MERKEZ LİMAN OLACAK

MERKEZ LİMAN OLACAK07.05.2012

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yapımı devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın, sadece Çandarlı'nın, İzmir'in değil, tüm Ege'nin ana ihracat merkezi haline geleceğini söyledi.

 
Yıldırım, AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile birlikte Dikili ilçesinde yaptırılan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nda incelemelerde bulundu.

İnceleme sırasında iş kıyafeti giyerek, kaynak da yapan Bakan Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile ilgili en zor kısım olan ''koruyucu alanların oluşturulması''na yönelik çalışmaları incelediğini belirtti.

 
Yıldırım, liman yapımında ana mendirek inşasının sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu liman sadece Çandarlı'nın, İzmir'in değil, tüm Ege'nin ana ihracat merkezi haline gelecek. 70'li yıllardan bu yana konuşulan projenin temelini Zeytin Dağında 15 Mayıs 2011'de atmıştık.

 
O günden bu yana çalışmalar memnuniyet verici şekilde sürüyor.

Ana mendirek inşaatı, 2013 yılı haziran ayının sonunda tamamlanmış olacak. 40 bin dönüm olan alanın yapımı için ayrı bir ihale gerçekleştirilecek. Bunun hazırlıkları da devam ediyor.

 
Çalışmalar şu an itibariyle beklediğimiz programın önünde ilerliyor. Bu yıl içinde diğer bölüm için ihaleye çıkacağız. İkinci bölüm 'yap-işlet-devret' modeliyle gerçekleşecek. İlk bölüm 230 milyon yani 230 trilyon lira. İşin üçte biri tamamlanmış durumda. Hazır imalatların çakılması, üzerine beton tabliyesi yapılması devam ediyor. Bu liman sadece Çandarlı'nın, İzmir'in değil, tüm Ege'nin ana ihracat merkezi haline gelecek. 70'li yıllardan bu yana konuşulan projenin temelini Zeytin Dağında 15 Mayıs 2011'de atmıştık. O günden bu yana çalışmalar memnuniyet verici şekilde sürüyor.''

Aliağa'daki Merkez Cami restorasyonu


Öte yandan Bakan Yıldırım, Çandarlı Limanı'ndaki incelemeleri öncesinde Aliağa ilçesinde restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Merkez Cami'ni ziyaret etti.
 
 
Restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, caminin 1840'tan bu yana hizmet verdiğini, ancak mevcut durumunun çok iyi olmadığını, restorasyon ile bu olumsuzluğun ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Yıldırım, restorasyonun İzmir İl Özel İdaresi tarafından yaptırıldığına işaret ederek, ''Yapılan son yasal düzenleme ile toplanan emlak vergilerinin yüzde 10'u il özel idarelerine aktarılıyor.

 
Onlar da tarihi eserleri restore ediyor. İzmir Valiliği, bu şekilde 350 projeyi elden geçirdi, 125 milyon lira civarında kaynak ayırdı. Bu da o projelerden birisi. Bu cami ihya edilip tekrar hemşehrilerimizin hizmetine açılacak'' dedi.

Kaynak:Aktüel Deniz

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr