Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TRACECA ÇOK TARAFLI GEÇİŞ BELGESİ YOLDA!

TRACECA ÇOK TARAFLI GEÇİŞ BELGESİ YOLDA!

TRACECA ÇOK TARAFLI GEÇİŞ BELGESİ YOLDA!24.04.2012

11 Nisan 2012 tarihinde Kiev’de yapılan “TRACECA Koridorunda Uluslararası Karayolu Taşımacılığının Geliştirilmesi ve TRACECA Kara Ulaştırması Şebekelerinin Rekabet Edebilirliğinin Arttırılması” konulu TRACECA Kara Çalışma Grubu Toplantısında ülkemiz tarafından TRACECA Çok Taraflı Geçiş Belgesi önerilmiştir.
 

TRACECA’ye üye ülkeler arasında uluslararası karayolu taşımacılığında kullanılan geçiş belgeleri ve kotaların kaldırılması ve TRACECEA çok taraflı geçiş belgesinin tesis edilmesinin gündeme geldiği toplantıda; Konu ile ilgili olarak, ülkemiz tarafından “Karayoluyla Uluslararası Yük Taşımacılığı Kolaylaştıracak Yeni Bir Araç: TRACECA Çok Taraflı Geçiş Belgesi” konulu bir sunum yapılmıştır.

Sunum ülkeler tarafından ilgi ile takip edilmiş, sunum sonunda ülkelerin TRACECA bölgesinde nihai hedefin serbestleştirme olması ve geçiş döneminde TRACECA Çok Taraflı Belgelerin kullanılması önerisine itiraz etmedikleri gözlemlenmiştir.

 
Ayrıca toplantıda TRACECA ve IRU’un işbirliği ile, Çin de dahil olmak üzere TRACECA ülkelerinde kullanılan karayolu güzergahını gösteren bir elektronik haritanın hazırlanması konusu görüşülmüştür. Türkiye olarak, özel sektör tarafından hazırlanan haritaların başarılı bir şekilde kullanıldığı, tüm TRACECA bölgesini kapsayacak bir elektronik karayolu haritasının taşımacılarımızın açısından yararlı olacağı ifade edilmiştir.

Toplantı sonucunda, Avrupa Komisyonunun da teknik desteği ile TRACEA Karayolu Çalışma Grubunun TRACECA Çok Taraflı Geçiş Belgesi ve taşımalardan alınan ücretlerin standart hale getirilmesi konusunda çalışmalarına devam etmesi, ayrıca TRACECA elektronik karayolu haritasının geliştirilmesi ve Elektronik Harita Projesinin teknik şartnamesinin hazırlanması için geçici çalışma grubunun kurulması kararlaştırılmıştır. TRACECA bölgesinde çok taraflı geçiş belgesinin tesis edilmesinin ve alınan ücretlerin azaltılarak standart hale getirilmesinin, özellikle Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan gibi karayolu geçiş belgesi sorunu yaşadığımız ülkelere yönelik taşımalarımızı olumlu etkileyeceği, Çin ile Avrupa arasındaki karayolu taşımalarında taşımacılarımıza avantaj sağlayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca, Orta Asya ülkelerini de kapsayacak bir elektronik haritanın taşımacılarımıza kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir.

Kaynak:TRACECA Türkiye Ulusal Sekreterliği
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr