Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ATATÜRK HAVALİMANINDA HAVA TRAFİĞİNE YENİ ÖNLEMLER

ATATÜRK HAVALİMANINDA HAVA TRAFİĞİNE YENİ ÖNLEMLER

ATATÜRK HAVALİMANINDA HAVA TRAFİĞİNE YENİ ÖNLEMLER12.04.2012

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü(DHMİ) Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluğu azaltmak için bir dizi önlem aldı. Önlemler arasında özel jetlerin uçuş saatlerine kısıtlama getirilmesi de yer alıyor.
 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Atatürk Havalimanı’nda kapasite-talep dengesinin sağlanabilmesine yönelik bazı tedbirler aldı. DHMİ, 11 Nisan tarihinde kısaca "Havacılara Bilgi" (Notice to Airman) olarak adlandırılan havalimanı ve hava sahalarındaki kısıtlamalarla ilgili bir NOTAM yayınladı. DHMİ’nin havayolu şirketleri ile ilgili birimlere gönderdiği NOTAM’da İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kapasite-talep dengesinin sağlanabilmesine yönelik olarak uygulanacak tedbirler 7 madde halinde yer alıyor.


Tedbirler şöyle sıralandı:

 
1. Yeni talep edilecek, charter(tarifesiz), kargo, teknik iniş, divert (yönlendirme) ve diğer münferit uçuşların tamamına iniş/kalkış için müsaade verilmeyecek, FPL (uçuş planı) kabulü yapılmayacak, slot (Hava trafiğinin düzenli bir akışının sağlanabilmesi için uçakların kalkış zamanlarının veya rotalarındaki değişiklerin belirlenmesi) verilmeyecektir.

2. İş uçuşlarına havalimanının saatlik uçak kapasitesini aşmamak, önceden uçuş müsaadesi ve slot almak kaydıyla 21:00-02:30 UTC saatleri arasında iniş/kalkış izni verilebilecektir.

3. Üssü Atatürk Havalimanı olan iş uçuşlarına havalimanının saatlik uçak kapasitesini aşmamak, önceden uçuş müsaadesi ve slot almak kaydıyla iniş/kalkış verilebilecektir.

4. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak ve en az 48 saat öncesinden ATC(Hava trafik kontrol) ünitelerinden izin alınması durumu hariç iniş/kalkış veya CTR’ı (kontrol bölgesi) etkileyecek VFR (görerek uçuş kuralları) uçuşlara müsaade verilmeyecek, FPL kabulü yapılmayacaktır. Helikopterler bu uygulamadan muaftır.

 
5. Slot veya ATC ünitelerinden ön müsaade almaksızın FPL gönderen hava araçlarının kalkış havalimanından hareketine müsaade edilmeyecek, kalkmış ise Atatürk Havalimanı’na inişine izin verilmeyecektir.

6. Devlet Hava Araçları (Eğitim uçuşları hariç) Ambulans, SAR(arama kurtarma), Emergency ve uçuş kontrol uçuşları bu uygulamaların dışındadır.

7. Hali hazırda uçuş müsaadesi ve slotu olan uçuşlar bu uygulamadan muaftır.

Kaynak:Hürriyet

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr