Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / OTOMOTİV LOJİSTİĞİ YENİ YÜZYIL’DA MASAYA YATIRILDI

OTOMOTİV LOJİSTİĞİ YENİ YÜZYIL’DA MASAYA YATIRILDI

OTOMOTİV LOJİSTİĞİ YENİ YÜZYIL’DA MASAYA YATIRILDI30.03.2012

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Lojistik Kulübü ve Dış Ticaret Kulübü tarafından ortaklaşa gerçekleştiren Otomotiv  Lojistiği Zirvesi'nde öğrencilerle bir araya gelen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, yaptığı konuşmada  otomotiv sektörünün genel dinamikleri ve lojistiğin sektör açısından  önemi hakkında bilgiler verdi.

 
Sektörün önde gelen şirketleri  ve profesyonellerini  öğrencilerle bir araya getirmeyi,  otomotiv üreticileri ile distribütörlerini de aynı masa etrafında buluşturmayı amaçlayan seminerde, otomotiv sektörünün dünü ve bugünü, lojistik sektöründen beklentileri ve lojistik ihtiyaç planlaması masaya yatırıldı.
 
Moderatörlüğünü  UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi  ve  Conmar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çınar'ın yaptığı,  "Türkiye Otomotiv  ve Lojistik Sektörünün Önemi"  başlıklı panelde sektöre girmeye hazırlanan öğrencilere, Türk otomotiv endüstrisi, sektörün yapılanması, Türk otomotiv pazarının geleceği ve hedefleri hakkında geniş çaplı bilgiler veren UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin, konu ile ilgili şunları söyledi: "Otomotiv  sektörü bugün 18,5 milyar dolar olan ihracatını, 2023'te 75 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Otomotiv sektörü böylece dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1.56'dan yüzde 2.40'a çıkarmış olacak. Bunu da yıllık yüzde 10'luk istikrarlı bir ihracat artışı ile gerçekleştirecek. Ayrıca dünya otomotiv üretimi sıralamasında ilk  10’a girmeyi hedefliyoruz. Otomotiv için ortaya konan bu hedefler, dünya otomotiv pazarındaki etkinliğimizin giderek artacağını gösteriyor.”
 
Türkiye'de otomotiv sektörünün büyümesi ve ihracatın artmasına paralel olarak, lojistik ihtiyaçlarının da hızla büyüdüğünü vurgulayan Turgut Erkeskin, şu değerlendirmelerde bulundu: "Başta altyapının geliştirilmesi olmak üzere limanların demiryolu bağlantılarının yapılması, oto-port nitelikli limanların sayıca artırılması, gümrük geçişlerinin basitleştirilmesi, limanlarda yükleme/boşaltma işlemlerinin basitleştirilmesi  ve liman maliyetlerinin düşürülmesiyle sektörün beklentilerinin karşılanması mümkün olacaktır."
 
Konuşmasında, otomotiv endüstrisi tarafından ihraç edilen araçların yüzde yaklaşık 90'nı denizyolu ile taşındığına buna karşın altyapısal yetersizliklerden kaynaklanan sorunların sektörün daha fazla gelişmesinin önünde en büyük engel olduğuna dikkat çeken Turgut Erkeskin, sorunun çözümüne yönelik  önerilerini  ise liman kapasitelerinin arttırılması, limanların demiryolu bağlantısının yapılması, oto - port nitelikli limanların arttırılması şeklinde sıraladı.
 
Bugün itibariyle, otomotiv sektörünün Bursa, İstanbul ve Kocaeli-Sakarya olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kümelenmiş olduğuna ve bu kümelenmenin bölgede bir lojistik ihtiyaç planlamasını gündeme getirdiğinin altını çizen UTİKAD Başkanı Erkeskin, bölgede Araç Lojistik Merkezleri'nin giderek daha fazla önem kazandığını kaydetti.
 
Türkiye’nin çeşitli illerinde okuyan lojistik bölümü öğrencilerinin de katıldığı seminerde, sektörün istihdam politikalarına yönelik kaygılarını dile getiren öğrenciler, mesleki eğitimlerin sektörün beklentilerine yönelik verilmesi konusundaki görüşlerini de aktardılar.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr