Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ANADOLU’NUN DİNAMİZMİ, BALO PROJESİ İLE AVRUPA’YA ULAŞACAK

ANADOLU’NUN DİNAMİZMİ, BALO PROJESİ İLE AVRUPA’YA ULAŞACAK

ANADOLU’NUN DİNAMİZMİ, BALO PROJESİ İLE AVRUPA’YA ULAŞACAK 27.03.2012

TOBB, TCDD’nin de aralarında bulunduğu 70 ortakla ‘Balo Projesi’ni başlattı. “Anadolu’da müthiş dinamizm var” diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, proje ile Anadolu ürünlerinin trenle Avrupa’ya ulaşacağını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda İSO’nun bin sanayi şirketi içinde 155’inin Anadolu’ya kaydığını belirterek “Müthiş bir hareketlilik ve dinamizm var” dedi. Hisarcıklıoğlu, bu dinamizmi harekete geçirmek için Balo Projesi’ni başlattıklarını açıkladı. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nce Kartepe’de düzenlenen zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu “Sanayi Anadolu’ya kayarken, biz Anadolu’yu Gümrük Birliği’nin içine sokamadık” dedi. Bu konuda yapısal problemler olduğuna belirten Hisarcıklıoğlu, bu sorunları gidermek için yapacakları bulunduğunu söyledi.
 
Mallar Okcugöl’de toplanacak
 
Hisarcıklıoğlu, Anadolu’yu Avrupa’ya tren yolu ile bağlayacak Balo Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirterek, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar bir tane Avrupa’ya tarifeli konteyner seferi yok. Anodolu’yu Gümrük Birliği’ne sokmak için Balo projesini başlattık. 70 ortağımız TCDD, Ulaştırma Bakanlığı ve TEPAV bu projeyi ortaya çıkardık. Yakında faaliyete geçecek. Bütün Anadolu’daki mallar gelecek Okcugöl Merkezi’nde birleşecek. Buradan konteynerlerle Avrupa’nın içlerine malımızı trenlerle gönderebilme noktasına geleceğiz.”
 
Kota ve maliyet derdine son
 
Hisarcıklıoğlu “Şimdiye kadar AB bize tarife dışı engel uyguluyordu. ‘Mal hareketi serbest’ diyordu ama bunu taşıyacak kamyonlara kota uyguluyordu. Bu çerçevede hem maliyetimizi ucuzlatacak, hem de kotanın üstüne geçebilecek bir noktaya geleceğiz. Bu proje sadece Anadolu’yu Avrupa’ya bağlama projesi değil, İslamabad’ı Londra’ya bağlayacak. Türkiye de bu işin merkezinde olacak. Ürettiğimiz ürünler İslamabad ve Hindistan’a da gidecek” dedi.
 
Kaynak:Star

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr