Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TCDD INTERMODAL TERMİNALLERİ KÖSEKÖY

TCDD INTERMODAL TERMİNALLERİ KÖSEKÖY

TCDD INTERMODAL TERMİNALLERİ KÖSEKÖY22.03.2012

Devletin temel görevlerinin başında vatandaşlarının huzurunu sağlamak gelmektedir. Bu huzurun içine sosyal, ekonomik, sağlık, eğitim, çevre gibi unsurların da girdiğini biliyoruz. Devletin buna eşit ikinci görevi de, ülke ekonomisine destek olmaktır.

 
TCDD, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları kurumumuz da demir yolu ulaşımının ve taşımasının tekeli olarak, bu iki temel görevi üstelenmiştir. Bir yandan yolcuları ekonomik, çağdaş, hızlı, rahat bir ortamda taşırken, vatandaşlarının ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  
 
Diğer yandan da demiryolu yük taşımasını geliştirerek ve yaygınlaştırarak ekonomiye destek vermek durumundadır. Yaklaşık son 8-10 yıldır bu amaçla bir yeniden yapılanma çalışmasına girilmiştir.  Özel sektöre kendi vagonuyla taşıma yapma fırsatı verilmiş, yük tekeli kısmen kırılmış, Demir Yolu Kanunu meclise teslim edilmiş, hızlı tren hatları yolculara hizmet vermek üzere inşa edilmeye başlanmış, hareket dairesinin adı yük dairesi olarak değiştirilmiş ve yüke özel önemli bir proje başlatılmıştır. İlk başlangıcında adına “Lojistik Köy” ancak daha sonra bu birimlerin birer lojistik köy olmadığını ortaya koyduğumuz çalışmadır bu. Demir yollarına yük taşımasında elleçleme alanı yaratacak, kara yolu ile demiryolunu birleştirecek, intermodal taşımacılığa fırsat yaratacak, farklı ulaşım noktalarına katarlar oluşturacak, yükleri indirme ve bindirme konusunda intermodal hizmet verecek  “Lojistik Merkezler”  projesi başlamıştır.
 
 
Sayısı sık sık değişen, artan bu birimler içinde en önemlisi Kocaeli Köseköy’de yapılmakta olan projedir.
 
Kocaeli bölgesi için Lojistik Master plan çalışması yapmaktayım ve bölgeyi çok yakından izleme, tanıma fırsatı buldum. Kocaeli, Doğusunda büyük sanayinin geliştiği ve daha da büyüyeceği, Batısında liman hizmetlerinin ve buna bağlı sanayilerin doyma noktasına ulaştığı bir bölgedir. Kuzeyi dağlık, güneyi ise deniz ve dağlarla çevrilmiştir.  Şehrin Doğu - Batı yönünde büyümekten başka şansı yoktur. Köseköy Lojistik Merkezi de, şehrin demiryoluna en çok ihtiyacı olan bir bölgesinde, büyük üretim tesislerine yakın, araç depolama alanlarına bitişik bir konumdadır. D 100 ( E5) karayoluna 500 m TEM otoyoluna 1.500 m mesafede yer almaktadır.
 
Köseköy Lojistik Merkezi bir lojistik köy değildir, olmayacaktır; ancak Kocaeli’nin Doğu’sunda inşa edilecek olan en az 3.000 dönüm üzerinde yerleşecek, 1.000.000 m2’lik kapalı alana sahip olacak bir lojistik köy için demiryolu yük konsolidasyonu merkezi, yani intermodal hizmet merkezi olacaktır. Kurulacak olan yeni bir lojistik köyde bu ölçekte bir demiryolu terminali kurulmasına gerek kalmayacaktır. Bu nedenle Köseköy Lojistik Merkezi’nin bir an önce tamamlanması ve Kocaeli’nin birkaç yıl içinde tıkanacak ana arterlerindeki karayolu yüklerinin demiryoluna transferinin sağlanması gerekmektedir. Köseköy Lojistik Merkezi aynı zamanda Ford- Otosan gibi demiryolunu büyük ölçüde kullanan otomobil fabrikalarımıza da demiryolu ile bağlanmalı ve katar yönetimi bu merkezden yapılmalıdır.
 
Samsun’da, Mersin’de, İskenderun’da planlanan çalışmalar da bu paraleldedir. Bir lojistik köy ve ona yakın mesafede bir demiryolu lojistik merkezi sistemi olacaktır. Kocaeli’nde de aynı mantık çerçevesi içinde çalışılacaktır. Köseköy’e büyük bir yatırım yapılmıştır. Devam edilmesi şarttır. TCDD tarafından büyük zorluklarla başlatılan Lojistik Merkezler Projesi’nin başarısı ancak projenin devamıyla, geri adım atılmamasıyla sağlanacaktır. TCDD Lojistik Merkezleri ülkemiz için birer lojistik köy olmayacaklar ancak lojistik köylerin en büyük olmazsa olmazları olarak var olacaklardır.
 
Atilla Yıldıztekin/Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr