Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BALNAK’IN AKTÖRÜ OLDUĞU CREAM PROJESİ 4. KORİDORA AÇILIYOR

BALNAK’IN AKTÖRÜ OLDUĞU CREAM PROJESİ 4. KORİDORA AÇILIYOR

BALNAK’IN AKTÖRÜ OLDUĞU CREAM PROJESİ 4. KORİDORA AÇILIYOR 06.03.2012

Avrupa Birliği destekli CREAM Projesi’nde yeni bir dönemece giriliyor. Balnak’ın da aktörlerinden olduğu proje kapsamında 10. koridordan sonra bu yıl Avrupa’yı Güneydoğu Avrupa’ya bağlayan 4. koridor üzerinde de taşıma yapılmaya başlanacağını açıklayan Balnak Lojistik Demiryolu Grup Müdürü Aydın Güvenler, şirket olarak proje için gerekli olan tüm yatırımları 2013’ün ortasında tamamlamış olacaklarını belirtiyor.  

Demiryolu taşımacılığında yaygınlaştırdığı grup/blok taşıma sistemi, güçlü eğitim ve ekipman yatırımları ve Türkiye’nin her istasyonundan taşıma yapabilecek hareket kabiliyetiyle büyük başarılara imza atan Balnak, Türkiye’de demiryolu ile en fazla ihracat taşıması yapan/aracılık eden ilk üç firma arasında yer alıyor. Bu alanda Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda lojistikte başarı ödülü alan Balnak’ın toplam iş hacminde demiryolu % 5,5 pay alıyor. Demiryolunda 25 bin ton/yıl ile başladığı uluslararası taşıma miktarını 100 bin ton/yıla çıkaran Balnak, güçlü global ağıyla Türkiye’den Avrupa ve Yakındoğu (Irak, İran, Suriye ve Ürdün) ülkelerine, İran’ı transit geçerek CIS ülkelerine, Halkalı’dan Rus vagonları ile Poti güzergahını kullanarak CIS ülkelerine, Çin’den CIS ülkelerine ayrıca Ambarlı ve Rusya limanlarını kullanarak denizyolu+demiryolu ile Rusya ve CIS ülkelerine yapılan taşımalarda faaliyet gösteriyor. Şirket yapılan taşımalara uygun vagon temin ederek kendi konteyerleri ile single, group veya blok teren olarak kapıdan kapıya teslimat gerçekleştiriyor.

Dorse taşımacılığını kullanmaya başlayacak

Balnak’ı demiryolu taşımacılığında bir adım öne çıkaran adımlarından birini de TCDD ile birlikte Türkiye’yi temsil ettiği CREAM Projesi oluşturuyor. Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye uzanan koridorda transit sürelerin kısalması, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması ve kombine taşımacılığın geliştirilmesini amaçlayan Avrupa Birliği Komisyonu destekli CREAM Projesi’nde yeni bir dönemece girilirken, projenin aktörlerinden Balnak’ta yeni yatırımlarla bu alanda önemli atılımlara hazırlanıyor. Proje kapsamında 2010 ve 2011 yıllarında sadece 10. koridor üzerinden yapılan intermodal taşımaların 2012’den itibaren Avrupa’yı Güneydoğu Avrupa’ya bağlayan 4. koridor üzerinden de yapılacağını açıklayan Balnak Lojistik Demiryolu Grup Müdürü Aydın Güvenler, “Balnak olarak CREAM projesinin felsefesi ve vizyonu doğrultusunda 2012’de girişimlerimize devam edeceğiz. Bu girişimler swap body ve konteyner taşımacılığının yanında dorse taşımacılığını kullanmaya başlamak olacak. Bunun için gerekli yatırımların önümüzdeki yıl ortasına doğru bitmesini hedefliyoruz” diyor. CREAM Projesi’nin geleceğin taşıma modelleri olarak görülen intermodal veya kombine taşımacılığı öngördüğünü vurgulayan Güvenler, şunları aktarıyor: “Yani ana mesafenin A noktasından B noktasına kadar demiryolu ile yapılmasını ve teslimatın veya yüklemenin varış/çıkış noktalarında karayolu ile yapılmasını ifade ediyor. Daha başka bir görüşle treylerlerin özel tip cep vagon diye nitelendirilen vagonlarla blok trenler vasıtası ile varış noktalarından diğer çekicilerle teslim noktalarına varmalarını öngörüyor. Bize göre intermodal taşımacılık ve kombine taşımacılık geleceğin taşımacılık modeli olacak. Artık salt uzun mesafeleri kapsayan karayolu taşımacılığı önümüzdeki yıllarda tarihe karışacak. Deniz ve demiryolu bağlantılı taşımacılık sistemi artacaktır. Zaten Balnak olarak bizim de bu doğrultuda yatırım planlarımız mevcut. Bu proje kapsamında TCDD tarafından vagonlar üretildi ve kullanıma sunuldu.”

Kaynak: UTA Lojistik 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr