Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / GİDEN TREN X-RAY İLE RÖNTGENLENECEK

GİDEN TREN X-RAY İLE RÖNTGENLENECEK

GİDEN TREN X-RAY İLE RÖNTGENLENECEK06.03.2012

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında gümrüklere yönelik çalışmalarını artıran ekonomi yönetimi, yurtdışına giden trenleri durdurmadan röntgenleyecek bir x-ray sistemi üzerinde çalışıyor.

 
Bu kapsamda uçak yolcularının aranma çilesini en aza indirecek bir uygulamanın da hazırlığı yapılıyor.
 
Kayıt dışı ile mücadele ve kaçakçılığı önlemek amacıyla ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin kapsamı genişliyor. Kamyon ve araçların ardından trenle yapılan kaçakçılığı önlemek amacıyla x-ray cihazı uygulaması yaygınlaştırılacak.
 
Öncelik, yurtdışına gümrük kapısı ile bağlantısı olan trenlere verilecek. İki blok halindeki cihazlardan belirli bir hızda (40 km) geçecek olan trenin içerisinde yükün ne olduğu ortaya çıkacak. Yükün röntgeni çekilerek kaçakçılık olup olmadığı kontrol edilecek.
Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında yürütülen çalışma için Hollanda örneği üzerinde duruluyor. X-ray cihazları ile araçların röntgeninin çekileceğini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, sınır kapılarındaki teçhizatın da güçlendirileceğini kaydetti.
Gümrüklerde aranma çilesini bitirmek için yeni bir uygulama daha faaliyete geçirilecek. Bu kapsamda öncelikli olarak yolcuların analizine yönelik bir çalışma yapılacak.
Bir yolcu, beraberinde ne taşıdığına ilişkin ön bildirimde bulunacak. Yolcunun kim olduğu, gittiği ülkelere ne taşıdığı, herhangi bir gümrük problemi yaşayıp yaşamadığı öncesinden bilinecek. İyi not alan, riski olmayan yolcu havaalanında rahatsız edilmeden ve bekletilmeden uçağına binebilecek.
 
Gümrük kapılarında meydana gelen memurlara yönelik saldırıları önlemek için alınan önlemler de artırılıyor.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırlanan 'Acil Müdahale Teknikleri ve Silahsız Kendini Savunma' eğitim programıyla ilk etapta 80 personele 20 kişilik gruplar halinde yakın dövüş dersleri verilmeye başlandı.
 
Eğitimlerde "Hayatta kalma prensipleri, kuvvet kullanma, kişi durdurma, kontrol, kelepçeleme, arama ve cop kullanma" dersleri veriliyor.
 
Eğitim alan kara kuşak sahibi gümrükçüler, görev yerlerindeki personelin eğitimini de üstlenecek. Gümrük muhafaza memurlarından 'Acil Müdahale Timleri' oluşturuldu. Özel ekip, ilk etapta Habur, Gürbulak, Dilucu, Nusaybin, Esendere ve Sarp gümrük kapılarında görevlendirildi.
 
Gümrük memurları özellikle, haklarından fazla getirdikleri ve kaçak olarak yurda sokmaya çalıştıkları eşyaların gümrük kontrolleri sırasında mal sahibi kişilerin sopalı bıçaklı saldırılarıyla karşılaşıyordu.
 
Kaynak:UlasimOnline
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr