İŞTE TLNİN SİMGESİ

İŞTE TLNİN SİMGESİ02.03.2012

Merkez Bankası Başkanı Başçı Türk Lirası'nın simgesini açıkladı. Başçı, Türk Lirası simgesinin altın oranla uyumlu olduğunu, karakter kodu tablolarında yer alacağını ve "Alt Gr ve T" tuşuyla yapılabileceğini söyledi. 

 
Türk Lirası'nın itibarını perçinlemek ve bilinirliğinin artırılması amacıyla açılan simge yarışmasının sonuçları açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını bildirdi.
 
Çıpa,TL'nin güvenli bir liman haline geldiğini belirtiyor
 
Başçı, paranın simgesi belirlenerek TL'nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliğinin ön plana çıkartıldığını belirterek, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL'nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL'nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.
 
Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, TL ve yeni TL banknot ve madeni paraların 2009 yılı boyunca bir arada tedavülde kaldığını ve akabinde banknot ve madeni paraların 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle tedavülden sorunsuz bir şekilde kaldırıldığını hatırlattı.
Başçı, Merkez Bankası Kanunu ile bankanın hükümetle birlikte, TL'nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almakla görevlendirildiğini kaydederek, bu görev gereğince TL'na kazandırılan itibarı perçinlemek ve dünyada bilinirliğini artırmak amacıyla bir simgeye ihtiyaç duyulduğunu, TL'nı anlaşılabilir özgün, estetik elle yazımı kolay ve akılda kalıcı bir şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere, TL Simge Yarışmasının düzenlendiğini kaydetti.
 
TL Simge Yarışması fikrinin ilk olarak bankanın 2011-2015 Stratejik Planında, TL'nın Türkiye'de ve dünyada tanıtılması amacıyla bir simge belirlemek olarak yer aldığını ifade eden Başçı, şartları belirlendikten sonra yarışma açılacağının 8 Eylül 2011 tarihinde kamuoyuna duyurulduğunu anlattı.
 
Yarışmaya yoğun ilgi
 
Başçı, yarışma takvimi içerisinde bankaya toplam 8 bin 362 adet başvuru yapıldığını söyledi. Yarışma süreci içinde birçok kez toplanan değerlendirme jürisinin çalışmaları sonucunda, finale kalan 7 tasarımın banka yönetimine sunulduğunu anlatan Başçı, şöyle devam etti:
"Bankamız yönetimi titiz bir değerlendirme süreci sonucunda, bu 7 tasarım içinden birincilik ödülüne layık görülen eser ile teşvik ödülüne layık görülen 3 çalışmayı belirlemiştir. Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Tülay Lale'ye, teşvik ödülüne layık görülen tasarımlar ise Hamdi Akgözlü, Özlem Özkal ve Hüseyin Artuk'a aittir. Ödül kazanan tasarım sahipleri nisan ayında yapılacak olan Banka genel kuruluna davet edilecek, sertifikaları kendilerine takdim edilecektir."
 
Geometrik açıdan estetik bir temele oturtuldu
 
Başçı, yarışma ilan edilirken, TL Simge Yarışması şartnamesinin ilgili hükmü ile birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu kaydederek, bu çerçevede, banka yönetiminin önerileri doğrultusunda birinci seçilen tasarımın banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtulduğunu bildirdi.
 
Kişisel bilgisayarlardaki ve akıllı mobil cihazlardaki farklı işletim sistemlerinde simgenin yaygın ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesine ilişkin çalışmaların ilave zaman gerektirmesi nedeniyle TL simgesinin tanıtıldığı toplantının tarihinin bir hafta ileriye taşınmasına neden olduğunu belirten Başçı, bankamız yönetimi tarafından kabul edilen ilkeler doğrultusunda paranın simgesi belirlenirken, TL'nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliği ön plana çıkartıldığını bildirdi.
 
Başçı, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL'nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL'nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.
 
Altın oranla uyumlu
 
Başçı, Türk Lirası simgesinin altın oranla uyumlu olduğunu bildirdi.
 
Doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Başçı, elma çekirdeklerinin elma içinde yerleşim şeklinden deniz kabuğunun spiral şekline, insan vücudundan Türk bayrağındaki yıldıza kadar, pek çok estetik görüntünün altın oranla uyumlu olduğunu dile getirdi.
 
Tarihte bir çok sanatçı ve mimarın da göze hoş gelen eserlerini altın oran oluşturarak yaptığını anlatan Başçı, "Türk Lirası simgemizin T harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı şekilde söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafında kalan kısımlarının birbirine oranı altın oranla uyumludur" dedi.
 
Simgenin şeklinin geometrik açıdan estetik bir temele oturtularak herkes tarafından kolayca çizilmesi ve vatandaşlar tarafından benimsenerek kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydeden Başçı, bu amaç doğrultusunda yıl boyunca simgenin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütüleceğini söyledi.
 
Karakter kodu tablolarında simge yer alacak
 
Türk Lirası simgesinin gündelik hayatın doğal akışı içerisinde yer edinebilmesi için, çeşitli alanlarda çok yönlü çaba gösterilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını kaydeden Başçı, öncelikle bilişim dünyasından başlayarak simgenin pratik iş hayatında kullanımına yönelik adımların atılacağını kaydetti.
 
Başçı, "Bu bağlamda dünya çapında standart olarak kullanılan karakter kodu tablolarında simgemizin de yer almasını sağlayacağız. Halen vatandaşlarımızca, kurum ve kuruluşlarımızca kullanılmakta olan bilgisayarları, yazıcıları, mobil cihazları, yazar kasaları ve benzeri donanımları üreten firmalar ile ve yine bu donanımlarla birlikte çalışan işletim sistemlerinin, ofis yazılımlarını ve diğer temel yazılımları üreten firmalar ürünlerinde güncelleme yapmak suretiyle Türk Lirası simgemizin kısa yolla yazılmasını ve işlenmesini sağlayabilecektir" diye konuştu.
 
MB'nin sitesinden program indirilerek kullanılabilir
 
Merkez Barkası olarak simgenin tanınması, pratik hayatta hızla yer edinmesi ve yaygınlaşması yolunda ilk adımı atarak örnek bir yazı tipini alıp simgelerini eklemek suretiyle güncellediklerini belirten Başçı, banka tarafından hazırlanan CD'lerde veya bankanın internet sayfasında yer alan program indirildiğinde bilgisayarların simgeyi işleme yeteneğine kavuşacağını söyledi.
 
TL simgesi "Alt Gr ve T" tuşuyla yapılabilecek
 
Başçı, "Yaygın kullanılan bilgisayar sistemlerinde, euronun simgesi için 'Alt Gr ve E' tuşlarının kullanılmasında, Amerikan Dolarının simgesi için 'Alt Gr ve 4' tuşlarının kullanılmasında olduğu gibi, benzer şekilde sizlere sunduğumuz programda Türk Liramızın simgesi için "Alt
Gr ve T" tuşları kullanılmaktadır" dedi.
 
Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayar için de simgenin görüntülenebileceği bir bağlantı bulunduğunu kaydeden Başçı, vatandaşların Türk Lirası simgesiyle ilgili yazı tipi ve programlar için Merkez Bankasının internet sayfasından yararlanmalarını, bunun dışındaki kaynaklardan alınan benzer içerilikli sertifikasız yazılımları kullanmamalarını vurguladı.
 
Türkiye'nin başarılarının ve istikrarın da simgesi
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TL'nin simgesinin aslında, 9,5 yıllık dönemde Türkiye'nin elde ettiği başarıların ve istikrarın da önemli bir simgesi olduğunu bildirdi.
Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana gerçekten çok önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ve bunun hem siyasi, hem sosyal, hem de ekonomik bir dönüşüm olduğunu söyledi.
 
9,5 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, Türkiye'nin elde ettiği başarıların artık sadece ülke içinde değil, çok geniş bir coğrafyada konuşulduğunu ve takdir edildiğini kaydeden Babacan, Türkiye'nin kendi içinde yaptığı reformların, Kuzey Afrikada, orta doğuda ve pek çok ülkede ilham kaynağı olduğunu belirtti.
 
Babacan, TL'nin simgesinin aslında 9,5 yıllık dönemde Türkiye'nin elde ettiği başarıların ve istikrarın da önemli bir simgesi olduğunu belirterek, "Geleceğe bakıyoruz, istikrardan yükselen bir ekonomiden bahsediyoruz. Ama inanın bugünlerde dünyanın pek çok ülkesi derin krizleri nasıl atlatacağız, sorunlara nasıl çözüm bulacağız, kısa vadede ne yapmalıyız ki bu problemleri atlatabilmenin derdi içerisinde. Bizim çok şükür geçtiğimiz dönemde yapmış olduklarımız, yapıyor olduklarımız, Türkiye'deki siyasi istikrarın sağlam bir noktada olması, bizi ayıran en önemli konular olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr