Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / HABURDA İHRACAT YÜZDE 50 ARTTI

HABURDA İHRACAT YÜZDE 50 ARTTI

HABURDA İHRACAT YÜZDE 50 ARTTI16.01.2012

 Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Habur Sınır Kapısı'nda hem araç sayısı hemde ihracat oranı olarak geçmiş yıllara göre büyük artış yaşandığını söyledi.

Vali Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'a açılan Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nın bölge ve ülke için büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 13 kara sınır kapısında ihracat oranı azalırken, Habur Sınır Kapısı'nda arttığını anlatan Vali Özkan, ''Habur'da geçmiş yıllara oranla yüzde 50 oranında ihracat arttı. Türkiye'deki  bütün sınır kapılarından geçen araç sayısının yüzde 45'i bu sınır kapısında giriş- çıkış yapmaktadır'' dedi.

Habur Sınır Kapısı'nın hitap ettiği ülkelerdeki piyasaların bakir olduğunu bu nedenle ihracatın arttığını ifade eden Vali Vahdettin Özkan, şunları söyledi:

'Cazibesi arttan Habur Sınır Kapısı'nda hem fiziki iyileştirmeler hem insan kaynakları ve teknoloji yönünden ciddi anlamda yatırım yapıldı. Aslında bu artış bir iyileştirmenin sonucu. Araç sayısı artıyor, ihracat artıyor, talep artıyor. Böyle olunca oradaki akışı ve işlemleri hızlandırmak için ciddi bir inisiyatif kullanmak lazım. Biz bu çerçevede hem personel sayısını artırma, hem de ikinci köprünün yapılması, tır parkının inşaatı ve Irak'ın ilgili birimleriyle görüşmelerde etkin mekanizmalar oluşturmuşuz. İhracatın ulusal düzeyde cari açığı kapatma ve milli ekonomiye olan katkısı, yöremizde katma değer oluşturmaktadır.''

Vali Özkan, sınır kapısında bazen gümrükleme işlemleri ve yazılımlarda, teknik sebeplerden dolayı sisteme 1-2 saat ara verilmesinin araç kuyruğuna yol açtığını ancak sorunun kısa sürede giderildiğini ifade etti.

Vali Vahdettin Özkan, açılması düşünülen Gülyazı-Ortasu Sınır Kapısı'nın da bölgenin ekonomisine büyük katkı sunacağını sözlerine ekledi.

-1 milyon araç giriş çıkışı yaptı-

Türkiye'nin önemli sınır kapılarından Habur Sınır Kapısı'nda 2011 yılında 508 bin 145'i giriş, 511 bin 156'sı da çıkış olmak üzere toplam 1 milyon 19 bin 301 aracın işlem yaptığı bildirildi.

-''Habur, bölgenin bacasız fabrikası''-

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de Habur Sınır Kapısı'nda ihracatın yaklaşık yüzde 50 oranında artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Rakamların daha üst seviyelere çıkması için herkesin elinden gelen çabayı sarfetmesi gerektiğini anlatan Geliş, ''Habur bizim bölgenin bacasız fabrikası. Habur bizim bölgemizin üretim yeri. Biz artık bölgemizde Habur'a yakın yerlerde yeni iş yerleri açıp bölgemizin en büyük sorunlarından olan işsizliğe katkı sunmak istiyoruz'' dedi.

Kaynak:AA

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr